Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Ankeriaan rauhoitus alkaa

Ankeriaan rauhoitus alkaa.

Ankeriaan rauhoitus alkaa. Äärimmäisen uhanalaisen ankeriaan kalastus on kielletty 1.10.–31.1.

Huom! Ankeriaan rauhoitusaika on muuttunut. Lue uusi tiedote asiasta.

Ankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla. Euroopan ankeriaskanta on vähentynyt rajusti.

EU-tasolla on säädetty, että kunkin jäsenvaltion tulee rauhoittaa ankeriaan kaupallinen kalastus vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Suomi on venyttänyt rauhoituksen koskemaan neljää kuukautta. Lisäksi Suomessa rauhoitus koskee myös sisävesiä ja vapaa-ajankalastusta. Ankerias on meillä siis kokonaan rauhoitettu 1.10.–31.1.

Ankeriaan suojeluarvo 3 510 euroa

Äärimmäisen uhanalaisen ankeriaan pyytäminen rauhoitusaikana voi tulla kalastajalle kalliiksi. Uhanalaisiin lajeihin kohdistuvien kalastusrikosten ja -rikkomusten yhteydessä tuomitaan valtiolle menetettäväksi se arvo, joka laittomasti saaliiksi otetulla kalalla on lajinsa edustajana. Ankeriaan suojeluarvo on 3 510 euroa.

Jos saa vahingossa ankeriaan saaliiksi sen rauhoitusaikana, on se välittömästi laskettava takaisin veteen, vaikka se olisi kuollut. Suojeluarvojen tuomitseminen valtiolle menetettäväksi tulee kyseeseen vain niissä tapauksissa, joissa kalastaja on vastoin lakia ottanut ankeriaan saaliiksi.

Lisätietoja:
Tiedottaja Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto, puh 044 4931 457

Kalatalouden Keskusliiton ankeriasesite

Kalojen pyyntimitat ja rauhoitusajat

MMM vahvisti suojeluarvot uhanalaisille ja taantuneille kalalajeille