Search
Close this search box.

Kalastus osakaskunnan vesialueilla

Kalastusoikeus liittyy vesialueen omistusoikeuteen. Yhteisen vesialueen kalastusoikeus jakautuu osakkaiden kesken. Osakaskunnan tulee järjestää kalastus kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisesti.

Osakkaiden kalastusoikeus jaetaan osakkaiden kesken omistusosuuksien mukaisessa suhteessa. Muille kalastajille voidaan myydä kalastuslupia, joiden ehdot osakaskunta päättää.

Maanmittauslaitoksen verkkopalvelusta kiinteistön omistajat voivat katsoa ilmaiseksi omien kiinteistöjensä tiedot, ja tilata maksullisen kiinteistörekisteriotteen, josta käy ilmi muun muassa kiinteistön osuudet yhteisiin alueisiin.  

Yleiskalastusoikeudet

Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia. Viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä on mahdollista kalastonhoitomaksun perusteella.

Osakaskunta ei voi rajoittaa yleiskalastusoikeuksilla tapahtuvaa kalastusta alueellaan.

Kalastuksenvalvonta

Kalastuksenvalvojaksi voidaan asettaa henkilö, joka on läpäissyt ELY-keskuksen kalastuksenvalvojan kokeen.
Vesialueen omistaja voi valvoa vain pyydyskalastuksen luvallisuutta. Omistaja voi tarkastaa, että vesialueelta löytyvissä seisovissa pyydyksissä on lain vaatimat kalastusoikeuden osoittavat merkit. Ennen luvattomien pyydysten poistamista omistajan on pyydettävä kalastuksenvalvojan tai viranomaisten apua.

Osakaskunnan lisäksi kalatalousalue voi asettaa kalastuksenvalvojia, jotka valvovat kalastusta myös osakaskunnan alueella.