Kalasta tietoa

Kala on yleisnimitys vedessä eläville, pääasiassa kiduksilla hengittäville, vaihtolämpöisille ja kallollisille selkärankaisille eläimille.

Kalat aistivat ympäristöstä tietoa ja reagoivat vaihtuviin tilanteisiin lajityypillisellä tavalla. Kaloilla, niin kuin kaikilla selkärankaisilla, on viisi aistia: näkö-, kuulo-, maku-, haju- ja tuntoaisti. Näiden lisäksi kaloilla on kylkiviiva-aisti. Kylkiviiva-aistin avulla kalat havaitsevat veden paineaallot. Kalat käyttävät aistia muun muassa saalistukseen ja parveutumiseen. Kylkiviivan voi nähdä kalan kyljessä kulkevana viivana.

Kala on monipuolinen ja terveellinen elintarvike, joka sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja. Kalaa suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen.

Kalalajien tunnistaminen ei aina ole helppoa. Tunnistuksen voi aloittaa omasta saaliista. Apuna voi käyttää Suomen kalojen tunnistusopasta.

Kaloja voidaan käyttää erinomaisesti kouluopetuksessa. Opetusmateriaaleistamme löydät diasarjoja, tehtäviä ja pelejä.

Kaloihin voi tutustua kalastusaiheisissa tapahtumissa ja kalamarkkinoilla ympäri Suomen. Valtakunnallinen kalastuspäivä on vuosittain koululaisille suunnattu tapahtuma, jossa lapset pääsevät ohjatusti tutustumaan kaloihin, kalastukseen ja kalaruokiin. Kalastus on kivaa -esite kertoo lapsille hauskasti ja monipuolisesti suomalaisesta kalastuksesta.