Hankkeet

Kalatalouden Keskusliiton hanketoiminta

Kalatalouden Keskusliiton työhön kuuluu olennaisena osana kattava hanketoiminta. Olemme vuosittain mukana lukuisissa kalataloushankkeissa. Tällä sivulla lisätietoa käynnissä olevista sekä jo päättyneistä hankkeista.

Hankkeet keskittyvät liiton toiminnan keskeisiin osaalueisiin, joita ovat muun muassa kalastuksenvalvonta ja sen kehittäminen, kalavesienhoito, vesialueiden omistajien edunvalvonta sekä osakaskuntien toiminnan kehittäminen, kalastukseen ja kalaan liittyvä ympäristökasvatus ja tiedottaminen, viestintä ja kattava julkaisutoiminta (sis. oppaat, käsikirjat ja esitteet), valtakunnallisten ja alueellisten kalatalouspäivien järjestäminen, lasten ja nuorten kalastustapahtumien järjestäminen sekä Kalatalouden Keskusliiton liiton työlle keskeinen kalatalousneuvonta sekä muu neuvonta ja lakipalvelut.

Hankkeet

Kalatalouden Keskusliitto tuottaa laadukasta kalatalousneuvontaa koko Suomen alueelle molemmilla kotimaisilla kielillä. Tarjoamme monipuolista neuvontaa esimerkiksi yksityishenkilöille, yhteisöille,  osakaskunnille, vesialueen omistajille sekä viranomaisille. Kalatalouden Keskusliitto työskentelee monissa eri työryhmissä ja verkostoissa neuvoen kalatalouteen, kalakantoihin,  kalastuksenvalvontaan, kalastukseen ja vesialueen omistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Keskusliitto tarjoaa lisäksi lakipalveluja kalatalouteen ja kalastuslakiin perehtyneen juristin avulla.

Liitto tuottaa myös alaa käsitteleviä esitteitä ja oppaita, joiden avulla levitetään tietoa esimerkiksi kalastusluvista, kalastusrajoituksista, säädöksistä ja muista keskeisistä kalatalousaiheista. Lisäksi tuotamme ja jaamme ilmaisesitteitä Suomen eri kalalajeista sekä kotimaisen kalan hyödyntämisestä. Neuvonnan avulla kasvatamme kotimaista kalatietoutta ja edistämme mahdollisuuksia kalastusharrastuksen sekä ammattimaisen kalastuksen harjoittamiselle Suomessa.

Hankkeella kehitetään kalastuksenvalvontaa entistä ammattimaisemmaksi sekä autetaan valvonnan toimeksiantajia käyttämään rajalliset kalastuksenvalvontaresurssit mahdollisimman tehokkaasti.

Hanke järjestää erilaisia kalastuksenvalvontaan liittyviä koulutustilaisuuksia eri puolilla Suomea. Tavoitteena kasvattaa kalastuksenvalvojien lukumäärää Suomen kalavesillä.

Hankkeessa päivitetään  vanha kalastuksenvalvonnan koulutusmateriaali sekä tuotetaan uutta materiaalia tarpeen mukaan.
Järjestetään kalatalousalueiden toiminnanjohtajille koulutuspäivä syksyllä 2024 sekä 2025. Hankkeessa valitaan vuoden kalastuksenvalvoja 2024 sekä 2025 ja viestitään tehokkaasti valinnoista. Hankkeessa viestitään kalastuksenvalvonnasta.

Hanke on jatkoa vuonna 2024 toteutetulle VOKE-hankkeelle. Hankkeen puitteissa tehdään selkeä internet- sekä esitemuotoinen ohjeistus osakaskuntien yhdistämistä sekä sopimuspohjaista yhteistoimintaa varten. Vuoden 2024 selvityksen perusteella valitaan uusia pilottialueita ohjeistuksen mukaiselle osakaskuntien yhdistämiselle sekä yhdistämisen vaihtoehtona toteutettavalle sopimuspohjaiselle järjestelylle ja aloitetaan näiden toteuttaminen.

Työn toteutuksesta ja tuloksista levitetään tietoa tehokkaasti Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen kautta ahven.netin kautta, mediatiedotteilla, uutiskirjeellä sekä käytännön neuvontatyöllä kentällä. Vaikuttavuuden parantamiseksi hankkeen toteutusaikaa jatketaan tulosten viestinnän osalta kevätkaudelle 2026, jolloin osakaskunnat tapaavat pitää vuosikokouksiaan.

Valtakunnallinen kalastuspäivä on koko Suomen laajuinen lapsille suunnattu tapahtuma, jonka tavoitteena on edistää monipuolista kalastusta ja kalan käyttöä sekä saada lapset ja nuoret lähtemään kalaan. Valtakunnallista kalastuspäivää on järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Kalastuspäivän rungon muodostavat alueelliset tapahtumat, joissa kalastusta esitellään monipuolisesti paikalliset erityispiirteet huomioiden.

Päivän järjestävät yhteistyössä eduskunnan kalakerho, maa- ja metsätalousministeriö ja Kalatalouden Keskusliitto jäsenjärjestöineen. Yhteistyökumppaneina ja tärkeinä sponsoreina ovat jo vuosia toimineet kalastusvälineyritykset. Päivää rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö kalastonhoitomaksuvaroista.

Lisätietoa Valtakunnallisesta kalastuspäivästä

Hankkeessa uudistetaan fishinginfinland.fi –sivusto aiemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti. Verkkosivusto uudistetaan vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia. Sivulle luodaan yhtenäinen ja visuaalisesti näyttävä ulkoasu. Vanhoilla sivuilla oleva teksti– ja kuva–aineisto siirretään soveltuvilta osin uusille sivuille.  Huomiota kiinnitetään myös mobiilikäytettävyyteen ja sivuston optimointiin. Tekstisisältö tuotetaan aluksi suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Vuonna 2025 kielivalikoimaa lisätään Euroopan suurista kielistä sekä maista, joista kalastusmatkailua harjoitetaan Suomeen eniten.

Sivuston kävijämääriä pyritään kasvattamaan sivu–uudistuksen myötä. Sivuston tarkoitus on lisäksi parantaa koko kotimaan kalastusmatkailun brändiä.  Sivustolla mukana olevien yrittäjien näkyvyys kasvaa. Sivustouudistus toteutetaan vuoden 2024 aikana.

Uusi sivukokonaisuus on julkaistu vuoden 2025 alussa. Hanke jatkuu vuonna 2025, jonka kuluessa sivustolle lisätään kieliversioita Euroopan puhutuimmista kielistä. Sivustolle tuotetaan myös sisältöä, jonka avulla tavoitetaan kalastusmatkailijoita Euroopasta. Sisällöntuotantoon lukeutuu myös uusien  kalastus- ja majoituspalveluiden lisääminen hakemistoon.

Tutustu sivustoon osoitteessa www.fishinginfinland.fi

FishinginFinland-projekti on osa maa– ja metsätalousministeriön kalastusmatkailun kehittämisohjelmaa vuosille 2024–2034.

Viestintähankkeen tarkoituksena on toteuttaa tehostettua lakiviestintää vähentämään epätietoisuutta ja väärän tiedon leviämistä kentällä. Lakiviestintää jaetaan artikkelisarjan muodossa sosiaalisen median kanavissa, ahven.net -sivustolla, Suomen Kalastuslehdessä sekä Fiskeritidskrift för Finland -lehdessä.

Hankkeessa tehdään vapaa-ajankalastuksen saalisilmoituksesta ja Omakala -sovelluksesta viestintäpaketti, jonka tarkoitus on yhtenäistää ja helpottaa meidän ja jäsenjärjestöjemme viestintätyötä. Viestintää tehdään pääasiassa sosiaalisen median kanavissa ja ahven-net -sivustolla.

Päivitämme myös kysytyn ja tarpeellisen Kalastus Suomessa esitteen kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti). Esite julkaistaan sähköisenä sekä paperisena versiona.

Päättyneet hankkeet

KAKARA-hankkeessa ylläpidetään ja huolehditaan kalastuksenvalvojien tietotasosta sekä kalastuksenvalvonnan jatkuvuudesta ja kehittämisestä maassamme.

Kartoitetaan ja levitetään tietoa erilaisista keinoista turvata yksityisessä ja yhteisessä omistuksessa olevien vesialueiden toiminta tulevaisuudessa

Hankkeessa pidetään kalastuksenvalvojakoulutuksia (ml. jatkokoulutuksia jo valvontakortin omaaville), tuotetaan kalastuksenvalvojien koulutukseen opetusvideoita ja etäkoulutusmateriaalia, koulutetaan kalatalousalueiden toiminnanjohtajia ja järjestetään kalpakoulutuksia.

Kalatalouden Keskusliiton helmikuussa 2024 käynnistynyt hanke selvittää vesialueiden omistusrakenteiden kehittämis- ja yhdistämistarpeita valtakunnallisesti Suomessa.

Hankkeessa toteutettiin erityisselvitys, jolla maakuntatasolla arvioidaan vesialueiden käytännön yhdistämistarve, yhdistämisistä saatava hyöty suhteessa kustannuksiin sekä vaihtoehtoiset tavat tehostaa vesialueiden hoitoa. 

VOKE-hankkeen käytännön työn teki Kalatalouden Keskusliiton henkilöstö yhteistyössä keskusliiton alueellisten jäsenjärjestöjen, kalatalousalueiden sekä Maanmittauslaitoksen kanssa. Hanke toteutettiin eduskunnan valtiovarainvaliokunnan myöntämällä määrärahalla. Erityisselvitys VOKE Vesialueen omistuksen kehittämishanke 2024 valmistui vuoden 2024 loppupuolella ja on luettavissa tästä.