Kuntavaalit 2025

Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2025. Kunnissa tehtävillä päätöksillä on suuri vaikutus siihen, millaiset edellytykset kalastukselle ja kalatalouselinkeinoille on järjestetty.  Kalatalouden Keskusliitto on laatinut tuleviin kuntavaaleihin vaalitavoitteet, joilla viemme kalatalouden äänen kuntatasolle, kuntien ja kaupunkien valtuustoihin.  Lue alta miten kunnat voivat päätöksillään ja toiminnallaan edistää paikallista elinvoimaista yritystoimintaa ja vetovoimaista kalastusta.

Kaunis suomalainen järvimaisema puolipilvisenä kesäpäivänä.

1 Kunnat kalavesien omistajina

Kunnat ovat Suomessa merkittäviä yksityisten vesialueiden omistajia ja toimivat usein osakkaina myös yhteisten vesialueiden osakaskunnissa. Omistajina kunnilla on tärkeä rooli päättäessään muun muassa siitä, miten kunnan vesialueilla kalastetaan ja miten vesistöjä hoidetaan. Vesialueiden omistuksen hajanaisuus ja pienet omistusyksiköt vaikeuttavat kuitenkin ympäri Suomen tätä työtä. Tämän vuoksi olisi tärkeää kirjata vesialueiden omistusrakenteen kehittäminen yhdistämistoimitusten avulla myös kuntastrategiaan.

Yhtenäisemmillä vesialueilla saadaan tehokkaammin kaikki resurssit käytettyä hyvinvoivien kalavesien ja kestävän kalastuksen hyväksi. Kuntien tulee myös muistaa että kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien linjaukset on lain mukaan otettava huomioon kuntien päätöksenteossa.

”Kunta osallistuu omistajana kalavesien hallintaan ja hoitoon”

2 Vesistöjen kunnostus

Kalastuslaissa ja hallitusohjelmassa on annettu erityinen paino kalojen luonnonlisääntymisen turvaamiselle muun muassa purkamalla vaellusesteitä ja kunnostamalla kalojen lisääntymisalueita. Tarkoitukseen ohjataan kansallista rahoitusta, mutta tarvitaan myös paikallista omarahoitusta kuntatasolta.

Tieto hyvin hoidetuista kalapaikoista ja -kannoista leviää nopeasti harrastajien keskuudessa ja houkuttelee kalastajia jopa satojen kilometrien päästä.

Uuden rakentamislain voimaan astumisen myötä on ajankohtaista katsoa rantarakentamista koskevat kaavamääräykset kuntoon ja panostaa rakentamisen sääntöihin liittyvään neuvontaan, jotta jotta rantarakentamisella ei vaaranneta vesien tilaa.

”Kunta on aktiivinen toimija kalojen elinympäristöjen kunnostamisessa”

Kalastaja on heittokalastamassa avokelalla ja vavalla.

3 Kalastusmahdollisuudet 

Kuntien tulee myydä kysyntää vastaavia kalastuslupia omille vesialueilleen, olla mukana päättämässä luvanmyynnistä yhteisomistuksessa oleville alueille ja osallistua laajempiin yhtenäislupiin. Tarkoituksenmukaiset veneenlaskupaikat ovat perusedellytys kalastajien vesille pääsyn mahdollistajana. Kalan saannin turvaamiseksi kuntalaisille, tulee kuntien myös huomioida kaupallisten kalastajien lupatarpeet.

Kalastus ja metsästys ovat tärkeitä kuntalaisten hyvinvointia ylläpitäviä luonnonkäyttö- ja liikuntamuotoja. Uusien suojelualueiden perustamista sekä luonnossa liikkumista ja luonnonresurssien hyödyntämistä koskevia rajoituksia mietittäessä on huomioitava kalastus- ja metsästysharrastusten sekä kalatalouselinkeinojen jatkumisen ja kehittämisen edellytykset.

Kunnissa, joissa on toimivat kalasatamat, on tärkeää, että kunta ja kalastusyritykset tekevät tiivistä yhteistyötä satamatoimintojen pitämiseksi ajanmukaisella tasolla. Toimivat, kunnossa olevat kalasatamat ovat tärkeitä, kun halutaan saada kuntaan uusia kalastusyrittäjiä. Ilman toimivaa kalasatamainfrastruktuuria kaupallisen kalastuksen toimintaedellytykset voivat olla heikot.

”Kunta myy monipuolisesti kalastuslupia ja ylläpitää kalastukseen liittyvää palvelutarjontaa ja infraa”

4 Kuntien hankinnat 

Uusilla kansallisilla ravitsemussuosituksilla pyritään lisäämään lautasille kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan kalaa tulisi syödä noin 300–450 grammaa viikossa. Kotimaisen, lähellä kalastetun tai kasvatetun kalan tarjoaminen kunnan ruokapalveluissa on myös ympäristöteko kalan pienen hiilijalanjäljen ja vähäisen, jopa negatiivisen ravinnekuormituksen ansiosta.
Kotimaisen kalan käyttö tulee huomioida kunnan hankintaohjeessa, ruokapalvelujen toimintasuunnitelmassa sekä ruokalistasuunnittelussa. Ruokapalveluihin liittyvät kilpailutukset tulee suunnitella paikallista tuotantokykyä vastaavan suuruisiksi, jotta paikallisilla tuottajilla olisi mahdollisuus osallistua.

”Kunta huomioi kotimaiset kalatuotteet ruokapalvelujen julkisissa hankinnoissa”

Katso Kalatalouden Keskusliiton vaalitavoitteet kuluvalta ja edellisiltä vuosilta:

Kuntavaalit 2025: Kalatalouden Keskusliiton kuntavaalitavoitteet 2025

Eduskuntavaalit 2023: Kalatalouden Keskusliiton kalatalousohjelma eduskuntavaaleissa 2023