Search
Close this search box.

Osakaskunta tutuksi kalastajalle

Jos haluat harjoittaa pyydyskalastusta tai kalastaa useammalla kuin yhdellä vavalla, tarvitset luvan vesialueen omistajalta. Suurin osa Suomen vesistä on yhteisesti omistettuja alueita. Yhteisten alueiden hoidosta vastaa osakaskunta.

Osakaskunnilta paikallisia kalastuslupia

Osakaskunta muodostuu yhteisen vesialueen omistajista. Omistajat päättävät yhdessä vesialueen kalastuksesta ja hoidosta. Kalastusoikeus jaetaan osakkaiden kesken ja muille kalastajille voidaan myydä kalastuslupia, joiden ehdot osakaskunta päättää.

Suomessa pilkintä, onginta ja silakanlitkaus ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia. Kalastonhoitomaksun nojalla saat kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä. Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta. Jos haluat kalastaa usealla vavalla tai pyydyksillä kuten verkoilla, katiskoilla tai rapumerroilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan myöntämän kalastusluvan, iästä riippumatta. Osakaskunta päättää myykö kalastuslupia muille kuin osakkaille.

Tietoa alueellisista kalastusluvista ja lupamyyjien yhteystietoja löytyy osakaskuntien ja kalatalousalueiden nettisivulta. Osakaskuntien kalastuslupia on usein myynnissä esimerkiksi paikallisessa kaupassa tai huoltoasemalla. Lupia voi löytää myös nettikaupoista. Lisätietoa kalastusluvista.

Miten löydän osakaskunnan yhteystiedot?

Osakaskuntien yhteystietoja voi kysellä alueen kalatalouskeskuksesta tai kalatalousalueelta, myös joidenkin kalatalousalueiden sivulta löytyy osakaskuntien tietoja.  

Jos tiedät osakaskunnan nimen tai kiinteistörekisteritunnuksen, voit tiedustella sen yhteystietoja Maanmittauslaitokselta tai Aluehallintovirastolta. Vesialueiden rajat löytyvät helpoiten netistä. Karttapaikka on Maanmittauslaitoksen verkossa toimiva maksuton karttapalvelu. Karttapaikalla voi katsella Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja, ilmakuvia, sekä kiinteistörajoja ja kiinteistötunnuksia. 

Oletko vesienomistaja? – vastaa omistajakorvauksia koskevaan kyselyymme!

Kalatalouden Keskusliitto selvittää vuoden 2023 aikana maksettujen vesialueen omistajakorvausten käyttöä eri tarkoituksiin. Toivomme mahdollisimman monen osakaskunnan edustajan ja yksityisen vesialueen omistajan vastaavan kyselyyn, jotta saamme korvausten käytöstä ajan tasalla olevaa tutkittua tietoa. Kyselyn tulokset raportoidaan maa- ja metsätalousministeriölle sekä julkaistaan keskusliiton tiedotuskanavilla. Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisistä vastauksista luovuteta tietoja eteenpäin.