Kalan käsittely on syytä suorittaa hellävaroen. Kalan tainnutus ja verestys tulee tehdä välittömästi pyynnin jälkeen. Nopea käsittely varmistaa, että kala ei kärsi tarpeettomasti, kalan liha tulee kiinteämmäksi ja maukkaammaksi sekä kalan säilyvyys paranee.

Kala sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja. Myös kalan sisältämä rasva on terveellistä, koska siinä on runsaasti omega-3 rasvahappoja. Kalan proteiinipitoisuus on kalorimäärään nähden suuri ja kala on oivallinen osa terveellistä ruokavaliota.

Säilytä kala kylmässä

Kala on helposti pilaantuva elintarvike, joten kalan oikeaan käsittelyyn ja säilyttämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Mitä nopeammin pyynnin jälkeen kalan saa kylmää, sitä kauemmin se säilyy. Perattu tuore kala säilyy jäitettynä hyväkuntoisena 2-7 päivää ja filee 2-4 päivää. Kotona jääkaapissa kalaa ei kannata säilyttää kahta päivää pidempään.

Tuoreen kalan tuntomerkit

  • Tuore kala tuoksuu raikkaalle, ei liian voimakkaalle. Haju on jossain määrin kalalajille ominainen.
  • Pinta on ehyt, värit kirkkaat, iho kiiltävä tai tasaisesti limakerroksen peittämä.
  • Liha on kimmoisaa. Kun painat lihaa, syvennystä ei jää.
  • Silmät ovat kirkkaat ja ulkonevat.
  • Kidukset ovat puhtaat ja helakanpunaiset. Kidukset ovat vaaleanpunaiset, kun veri on laskettu pois, ja jäissä jäähdytetyillä kaloilla harmaanpunaiset.

Kalan käsittely on helpompaa kuin luulet

Kalan perkaus ja jatkokäsittely tarkoittaa, että kala suomustetaan tai nyljetään ja suolistetaan, minkä jälkeen kala paloitellaan tai fileoidaan. Kalan suomustaminen on yleensä tarpeen vain kun kala on tarkoitus paistaa. Tavallisimmin nyljettäviä kaloja ovat made ja ankerias. Ahvenenkin nylkeminen on helppoa ja vaivatonta. Kalan nylkemistä kannattaa kuitenkin harkita, koska kalan nahka sisältää hienoja makuaineita. Kalan pää, selkäranka, evät ja sisälmykset ovat maultaan ja ravinneainepitoisuuksiltaan monipuolisia.

Kalan nopea huuhtelu perkauksen yhteydessä puhtaassa, juoksevassa vedessä on kalan laadulle eduksi. Fileoinnin yhteydessä peseminen on yleensä tarpeetonta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa Kalan perkaus ja käsittely -esitteestä.

Kalankäsittyvälineitä löydät tuotekaupastamme.