Kalan ikä saadaan selville laskemalla kalojen suomuihin, luihin ja otoliitteihin muodostuneet kasvuvyöhykkeet. Periaate on sama kuin puiden vuosirenkaissa. Kesällä kasvu on nopeaa ja kalan suomuihin ja luihin muodostuu leveitä vaaleita kasvuvyöhykkeitä. Talvella kasvukauden päätyttyä muodostuvat vyöhykkeet ovat kapeita ja tummia. Leveä ja kapea muodostavat yhdessä vuosirenkaan.

Kalantutkijoille kalan ikä on melkein yhtä tärkeää kuin kalojen pituus tai paino. Kalojen iänmäärityksen avulla saadaan selville tutkittavan kalakannan ikäryhmäkoostumus, eri vuosiluokkien vahvuus ja kuinka hyvin kalat kasvavat. Kalakannan tilasta tarvitaan tietoa muun muassa kalaveden ja kalakantojen hoidon suunnitteluun.

Kokeile iänmääritystä kotona

Kalojen iänmääritystä voi kokeilla kotona esimerkiksi hauen tai lahnan suomusta. Ota pinseteillä mahdollisimman hyvälaatuinen suomu kalan kylkiviivan alapuolelta, kalan peräaukon ja vatsaevien väliseltä alueelta. Pidä suomua valoa vasten ja yritä suurennuslasia apuna käyttäen laskea vuosirenkaiden määrä.

Kuinka vanhoiksi kalat elävät?

Kalat kasvavat pituutta koko elämänsä. Se kuinka vanhoiksi kalat elävät riippuu kalalajista. Vaskikala elää vähän yli yksivuotiaaksi, kun taas aikoinaan Suomessakin elänyt sampi voi tulla yli 100 vuotta vanhaksi. Nykyisistä kaloistamme vanhimmaksi elää ankerias, jonka ikäennätys on 72 vuotta. Vanhin Suomesta tavattu ahven on ollut 29 vuotta vanha, mutta vanhin lohi vain 13 vuotta.

Kalojen iän määrittämisestä voi lukea tarkemmin Kalojen iänmääritys-esitteestä.

20-vuotiaan kuhan Operculum eli kiduskansi.

9-vuotiaan hauen Cleithrum eli hartian lukkoluu.

8-vuotiaan mateen otoliitit eli kuuloluut.