Kooste Kalatalouden Keskusliiton ja sen alueellisten jäsenjärjestöjen aikaansaannoksista vuodelta 2024. Suuri kiitos työstä kuuluu kaikille jäsenillemme, yhteistyökumppaneillemme sekä kalatalousalueille.
Kunnostimme kalavesiä. Jäsenjärjestömme kunnostivat kaikkiaan 61 kohdetta. Näistä 26 kohdetta sijaitsi virtavesillä ja kunnostuksilla poistettiin 6 vaellusestettä sekä kunnostettuja joki- ja purokilometrejä kertyi yli 20 kilometriä. Rannikkokunnostuksia tehtiin 21 kohteella. Kunnostussuunnitelmia laadittiin yhteensä 39 kappaletta.
Kalastus tutuksi lapsille. Tuhannet lapset ja nuoret saivat kalastuskokemuksia ja tietoa kalastusharrastuksesta Valtakunnallinen kalastuspäivä -tapahtumassa, Koululuokkien kalabongauskisassa sekä jäsenjärjestöjemme muissa lapsille suunnatuissa tapahtumissa.

Selvitimme vesialueiden omistusrakenteita
Selvitimme vesialueiden omistusrakenteita. Suomen vesialueiden omistusrakenteiden kehittämis- ja yhdistämistarpeita selvittäneessä hankkeessa arvioitiin maakuntatasolla vesialueiden käytännön yhdistämistarve, yhdistämisistä saatava hyöty suhteessa kustannuksiin sekä vaihtoehtoiset tavat tehostaa vesialueiden hoitoa. Vuoden 2024 aikana valmistunut VOKE-hankkeen (Vesialueiden omistamisen kehittämishanke) raportin tuloksia voi tarkastella tästä. Työ osakaskuntien yhdistämisten edistämisen ja kehittämisen parissa jatkuu vuonna 2025.
Teimme osakaskuntia tunnetuksi. Kerroimme osakaskunnista ja vesialueiden omistamisesta messuilla, mediassa sekä tiedotteissa. Vesialueiden omistamisen esillä pitäminen on yksi Kalatalouden Keskusliiton tärkeimpiä tehtäviä.
Kehitimme kalastuksenvalvontaa. Ryhdyimme jalkauttamaan Kalastuksenvalvonnan kehittämissuunnitelmaa, valitsimme toista kertaa Vuoden kalastuksenvalvojan sekä koulutimme yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa yli 160 kalastuksenvalvojaa.

Kunnostimme kalavesiä.
Asiantuntijana lausumassa. Annoimme yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa 55 lausuntoa lakiesityksistä, strategioista, tuulivoimasta ja muista hankkeista ja kalastuksesta. Lausunnot johtivat parempaan lainsäädäntöön ja kalastuksen parempaan huomioimiseen hankkeissa. Asiantuntijamme kävivät kuultava eduskunnan valiokunnissa. Osallistuimme ministeriötason asiantuntija-, ohjaus-, seuranta- ja työryhmiin sekä toimme niissä esille kalatalouden yhteiskunnallisen merkityksen. Vaikutimme EU-tasolla suomalaisen kalastuksen ja kalatalouden huomioimiseksi.
Koulutimme kalavesillä. Valtakunnallisille sekä rannikon ja sisävesien alueellisille kalatalousaluepäiville osallistui yli 480 kalatalousalueiden, osakaskuntien ja vesialueiden edustajaa sekä kalatalouden asiantuntijaa ympäri Suomen. Jäsenjärjestömme järjestivät lisäksi sekä Lapin että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kalatalousaluepäivät. Myös kalatalousalueiden toiminnanjohtajat saivat vuoden aikana lisäkoulutusta toimintansa tueksi.

Teimme osakaskuntia tunnetuksi
Kymmeniä tuhansia kohtaamisia. Kohtasimme messuilla ja markkinoilla yhteensä 179 000 kaloista, kalastuksesta ja kalavesistä kiinnostunutta henkilöä. Tuhannet ihmiset saivat oppia ja kattavaa tietoa kotimaisista kalalajeista, kalankäytöstä ja käsittelystä, kalastusharrastuksesta ja kalavesien hoidosta.
Aktiivisesti somessa ja verkossa. Kalatalouden Keskusliiton Facebook-julkaisuja katsottiin 862,2 tuhatta kertaa vuoden 2024 aikana. Suosituinta julkaisua Uskelanjoen salakalastuksesta katsottiin 85 600 kertaa. Kalatalouden Keskusliiton nettisivuja katsottiin vuoden aikana yli 318 000 kertaa.
Avustimme lakiasioissa. Liiton lakimies, muut työntekijät ja jäsenjärjestöt avustivat kalatalousalueita, osakaskuntia, kalastajia ja kalastuksenvalvojia kymmenissä kalastuslakia ja muita kala-asioihin liittyviä lakeja koskevissa asioissa ympäri Suomen.
Työ kalavesien parissa jatkuu, tavoitteena kestävä kalastus ja hyvinvoivat kalavedet!

Kehitimme kalastuksenvalvontaa.