Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Silakkamarkkinat rantautuvat Helsingin Kauppatorille – Kalatalouden Keskusliitto mukana markkinahumussa

Silakkamarkkinoilla myydään kalaa aamusta iltaan

Silakkamarkkinat tulevat jälleen! Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala. Yhdessä kilohailin kanssa silakka muodostaa 95 prosenttia Suomen merialueen saaliista. Silakka ja kilohaili ovat ilmastoystävällistä ja terveellistä lähiruokaa, jota myydään Silakkamarkkinoilla suoraan kalastajalta kuluttajalle. 

Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 1.10. ja jatkuvat lauantaihin 7.10. saakka. Silakkatuotteita saapuu myymään 23 kalastajaa eri puolilta Suomea, joten kalaruoan ystäville on luvassa herkkuja moneen lähtöön.

Huoli silakkamarkkinoiden tulevaisuudesta

Euroopan komissio antoi 28. elokuuta esityksensä vuoden 2024 kalastuskiintiöiksi Itämerellä. Silakan osalta komissio esitti kohdennetun kalastuksen kieltämistä kokonaan. Komissio otti esityksessään huomattavasti tiukemman linjan kuin kansainvälisen merentutkimusneuvoston tutkijat, jotka esittivät silakan kalastukseen ensi vuodelle 20–40 % kiintiöleikkauksia. Vaikka kalastuskiintiöistä päätetäänkin vasta lokakuun lopulla langettaa komission esitys varjon tulevien silakkamarkkinoiden ylle. Mitä jos silakkaa ei ensi vuonna saisikaan pyytää?

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen ja terveellinen vaihtoehto. Kalan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan ja luonnonkalojen syöminen on ympäristöteko myös veden laadun kannalta, koska kalansaaliiden kanssa vedestä poistuu fosforia ja typpeä. Erityisesti läheltä pyydetyn silakan ja kilohailin ympäristövaikutukset ovat todella pienet.

Silakan kulutus on laskenut roimasti Suomessa. Vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyinen kulutus on enää kymmenesosa siitä, 3,5–4 miljoonaa kiloa. Nyt on korkea aika muuttaa trendiä, ja alkaa käyttää enemmän terveellistä lähikalaa, kehottaa Kalatalouden Keskusliitto. 

Tule ja tutustu Itämeren kaloihin

Kalatalouden Keskusliitto jakaa markkinoilla tuttuun tapaan tietoa kalasta. Meidät löytää Silakkamarkkinoiden Kalastajakujalta paikalta 37. Tule tutustumaan akvaariossamme uiskenteleviin Itämeren eväkkäisiin, samalla saat ajankohtaista tietoa kalastukseen, kalastuslupiin ja kalatalouteen liittyen. Voit muun muassa tutustua Luonnonvarakeskuksen vapaa-ajankalastajille suunnattuun Omakala-mobiilisovellukseen. Keskusliiton kala-asiantuntijat ovat paikalla su–ke 1.–4.10. Lämpimästi tervetuloa pisteellemme – jaamme myös silakkapinssejä perheen pienimmille!

Stadin Silakkamarkkinoiden koko ohjelman löydät tästä.

Lisätietoja:

Tiedottaja Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto, puh. 044 4931 457 (paikalla markkinoilla maanantaina 2.10.)

Kalatalouden Keskusliiton Silakka-esite
Luonnonvarakeskuksen Omakala-sovellus