Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Siianonkija! Muista, että kalastonhoitomaksu oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttöön

Kalastajan saaliikseen saama siika rantasoraikolla.

Siianongintakausi on alkamassa. Etelä-Suomen rannikon virtapaikoissa vesi on jo avoinna, mutta veneellä ei vielä pääse ihan joka paikkaan saaristossa. Kalastajien on syytä muistaa hankkia kalastusluvat ennen siikaongelle lähtöä.

Keväisin jäiden sulaminen käynnistää siianonginnan ja monilla onkin kova palo rakkaan harrastuksen pariin pitkän talven jälkeen. Kalastajien on syytä muistaa, että siianonginnassa 18–64-vuotiailla kalastajilla on oltava valtion kalastonhoitomaksu maksettuna ja se oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttöön. Useamman vavan käyttö vaatii aina vesialueen omistajan erillisen luvan. Tällaisia lupia omille vesialueilleen myyvät esimerkiksi Helsingin ja Porvoon kaupunki. 

Kalastonhoitomaksun laiminlyönnistä seuraa sadan euron rikesakko. Mikäli kalastaa liian monella vavalla kyse on luvattomasta pyynnistä, mistä voidaan rangaista päiväsakoilla. Kalastuksenvalvojilla on myös oikeus ottaa kalastusvälineet talteen ja toimittaa ne poliisille.

Siianonginta on oiva koko perheen harrastus  

Siianonginta sopii erinomaisesti keväisen perheretken kohteeksi. Kalastusluvat hankittuna, lämmintä mehua termariin, maittavat eväät reppuun ja suunta kohti auringonpaisteista rantaa. Näistä elementeistä syntyy nautinnollinen koko perheen yhteinen kevätpiknik. Ruohikkopalovaroituksen aikana pitää muistaa, että avotulen teko on kielletty ja muutenkin se on sallittua vain maanomistajan luvalla. Kotiin lähdettäessä on muistettava ottaa roskat mukaan. 

Siika liikkuu parvessa ja parven sattuessa kohdalle voi lyhyessä ajassa saada useita kaloja. Siikaa voi pyytää koko päivän, mutta parasta aikaa on usein aamu. Hyvällä tuurilla illalliseksi on herkullista siikaa. 

Lisätietoja
Tapio Gustafsson
Tiedottaja
Kalatalouden Keskusliitto
044 4931 457