Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Sikmetare! Kom ihåg att fiskevårdsavgiften endast berättigar till fiske med ett spö

Kalastajan saaliikseen saama siika rantasoraikolla.

Efter en lång vinter håller sikmetesäsongen äntligen på att köra i gång. De isfria stränderna lockar sikmetare, som ändå ska komma ihåg att införskaffa behövliga fisketillstånd före fiskespöet riggas.

Efter islossningen kör sikmetesäsongen i gång och många beger sig ut för att fiska efter en lång vinter. Det är skäl att komma ihåg att 18–64-åriga sikmetare ska ha fiskevårdsavgiften betald och att fiskevårdsavgiften endast berättigar till fiske med ett spö. För att fiska med fler spön behövs alltid tillstånd av vattenområdets ägare. Exempelvis Borgå och Helsingfors städer har dylika tillstånd till salu för sina egna vatten.

Straffet för en obetald fiskevårdsavgift är en hundra euros ordningsbot. Om man fiskar med för många spön utan tillstånd, är det fråga om olovlig fångst, för vilket man kan få dagsböter. Fiskeövervakarna har också rätt att omhänderta fiskeredskapen och lämna över dem till polisen.

Sikmete är en kul hobby för hela familjen  

Sikmete lämpar sig utmärkt som programpunkt för hela familjens vårutflykt. Skaffa fisketillstånd, fyll termosen med varm saft, packa en god matsäck och ta sikte på en solig strand. Kom ändå ihåg att då det är gräsbrandsfara får man inte göra upp eld, och eld får inte heller göras upp utan markägarens lov. Kom ihåg att städa upp efter er på stranden innan ni åker hem!

Siken rör sig i stim och då man lyckas hitta ett stim kan man få flera fiskar på en kort stund. Man kan meta sik hela dagen, men bästa tiden för sikmete är ofta på morgonen. Med god tur vankas det sik till middag!

Tilläggsuppgifter

Malin Lönnroth

Fiskeribiolog

Centralförbundet för Fiskerihushållning

tel. 040 5960 808