Search
Close this search box.

ARTIKKELI

1,42 kilon särki on uusi Suomen ennätys

Ennätyskalat 2020

Ennätyskalalautakunta hyväksyi kuluneen vuoden aikana kaksi uutta ennätystä. Uusia ennätyskaloja ovat särki 1,42 kg ja hietatokko 7,9 cm.

Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa 20 vuotta. SE-listalla on 80 kalalajia ja kuusi rapulajia. Ennätyskokoisen kalan pyytäminen on haastavaa, koska listalla on jo monta kovaa tulosta. Hyväksyttyjen ennätysten lisäksi lautakunnan käsiteltäväksi saapui kuluneen vuoden aikana paljon isoja kaloja, mutta ne eivät yltäneet uusiksi ennätyksiksi.

Haitallista vieraslajia aurinkoahventa ei hyväksytty listalle

Ennätyskalalautakuntaan tuli myös ilmoitus aurinkoahvenesta, joita on laskettu luvatta muutamiin luonnonvesiin Turun seudulla. Aurinkoahven on luokiteltu koko EU:n alueella haitalliseksi vieraslajiksi, joita ei saa päästää ympäristöön. Lautakunta jätti ilmoituksen käsittelemättä, koska se ei halua olla millään tavalla edistämässä haitallisen vieraslajin levittämistä Suomeen.

Punnituksessa oltava tarkka

Ennätyskalan saatuaan on pidettävä pää kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan. Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa. Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin Suomen ennätyskalan punnitusvälineisiin.

Ennätyskalarekisteri, ennätyskalojen ilmoituslomake ja ilmoitusohjeet löytyvät osoitteesta https://ahven.net/kalastus/ennatyskalat/

Lisätietoja Suomen ennätyskaloista ja ennätyskalarekisteristä:

Tiedottaja Tapio Gustafsson
Kalatalouden Keskusliitto
puh. (09) 6844 5914