ARTIKKELI

Kalastaja – nämä lakimuutokset ovat astuneet voimaan 2025!

Vapaa-ajankalastuksen saalisilmoitus

Vapaa-ajankalastuksen saalis- ja pyyntitietojen ilmoitukset ovat pakollisia vuoden 2025 alusta. Saalistietoja ilmoitetaan seuraavista kalalajeista ja -kannoista: lohi, kyttyrälohi, järvilohi, taimen, ankerias, nieriä Kuolimossa ja Saimaalla sekä muualla Vuoksen vesistössä ja harjus sisävesissä leveyspiirin 65°00′N eteläpuolella sekä meressä.

Saalisilmoitus on tehtävä viimeistään 14 vuorokauden kuluessa kalan pyydystämisestä. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös vapautettuja kaloja. Ilmoituksen voi tehdä Omakala-sovelluksen avulla, omakala.fi-verkkosivulta löytyvällä lomakkeella tai puhelimitse. Omakala-sovellus on ilmainen ja sen voi ladata sekä android- että apple-laitteille.. Puhelinpalvelu palvelee tiistaisin ja torstaisin klo 12–14. Puhelinnumero on 029 532 2800. 

Saalis- ja pyyntietojen avulla saadaan ajantasaista tietoa lajien kalastuksesta ja kannoista. Tiedon avulla kalastusta voidaan ohjata kalakannoissa tapahtuneiden muutosten mukaan. Kyttyrälohen osalta varaudutaan lajin mahdolliseen ilmaantumiseen Itämerelle.

Lue lisää

Metsähallituksen erätarkastajille ja muille valvontaviranomaisille laukkujen tarkastusoikeus

Erävalvonta tehostui 1.1.2025, kun kalastuslain ja Metsähallituksen erävalvonnasta annetun lain muutokset astuivat voimaan. Metsähallituksen erätarkastajat, kuten muutkin kalastuslain 99 § valvontaviranomaiset, voivat jatkossa tarkastaa kalastajan saaliin, pyyntivälineet ja kuljetus- ja varastointitilat, joissa saalista säilytetään.

Metsähallituksen erätarkastajalla on myös oikeus ottaa kiinni henkilö, joka kieltäytyy antamasta henkilöllisyyden selvittämiseksi tarpeellisia tietoja tai antaa todennäköisesti virheellisen tiedon. Oikeus kiinniottamiseen on myös silloin, kun kiinniottaminen on välttämätöntä erävalvontaa koskevien säännösten vakavan rikkomisen jatkamisen estämiseksi ja kiinniottaminen on tekoon nähden oikeasuhteinen pakkokeino.

Muutokset eivät koske valtuutuksen omaavat kalastuksenvalvojat, kuten osakaskuntien ja kalatalousalueiden valvojia.

Lue lisää

Ankeriaan vapaa-ajan kalastuskielto merialueilla jatkuu

Koska ankeriaan tilanne on edelleen kriittinen, EU-neuvosto päätti joulukuussa 2024 jatkaa ankeriaan virkistyskalastuksen kieltoa kaikilla merialueilla, Itämeri mukaan lukien. Ankeriaan vapaa-ajan kalastus on siten sallittu ainoastaan sisävesillä heinäkuussa. Mikäli saa merellä tai rauhoitusaikana (sisävedet 1.8.-30.6) saaliiksi ankeriaan, tulee se laskea takaisin välittömästi, elävänä tai kuolleena, ettei syyllisty kalastusrikkomukseen. Jos kalastaja vastoin lakia ottaa ankeriaan saaliiksi hän voi joutua maksamaan kalastaan suojeluarvon. Ankeriaan suojeluarvo on 3 510 euroa.

Vapaa-ajan lohenkalastukseen merellä pieniä muutoksia tänä vuonna

Lohen vapaa-ajankalastus Suomen merialueilla, Suomenlahtea lukuun ottamatta, toteutetaan vuonna 2025 viime syksyn maatalous- ja kalastusneuvoston ratkaisun mukaisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että vapaa-ajankalastuksessa voidaan (ICES osa-alueilla 29, 30 ja 31) ottaa saaliiksi lohia seuraavilla säännöllä:

  • Yksi mitan täyttävä eväleikattu lohi kalastajaa kohden päivässä.
  • Lohen kalastus on lopetettava loppupäivän ajaksi sen jälkeen, kun ensimmäinen rasvaeväleikattu lohi on otettu saaliiksi.
  • Kaikkien kalalajien kaikki saaliiksi otetut yksilöt on purettava kalastusveneestä maihin kokonaisina

Tästä poiketen saa 1.5.–31.8. 59o 30′ N pohjoispuolisilla alueilla neljän merimailin sisäpuolisilla alueilla perusviivasta mitattuna, ottaa saaliiksi sekä eväleikattuja että rasvaevällisiä mitan täyttäviä lohia, kuitenkin enintään kaksi lohta kalastajaa kohden päivässä, kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Neuvoston asetus ei koske Suomenlahtea. Suomenlahdella saakansallisen lainsäädännön mukaisesti ottaa kaksi lohta vuorokaudessa kalastajaa kohden (rasvaevällisiä ja rasvaeväleikattuja) eikä alueella ole ajallisia rajoituksia.

Lohen verkko- ja ajosiimakalastus

Neuvoston asetus kieltää pitkäsiimakalastuksen (ajosiimakalastuksen) Pohjanlahdella ympäri vuoden neljän merimailin ulkopuolella perusviivasta mitattuna. Pitkäsiimakalastus (ajosiimakalastus) on sallittua neljän merimailin sisäpuolisilla alueilla perusviivasta mitattuna ja tässä noudatetaan kansallisen lainsäädännön aikarajoituksia (valtioneuvoston asetus lohenkalastuksen rajoituksista 236/2017). Huomioi että lohen verkkokalastusta ei säädellä neuvoston asetuksella ja se on sallittua myös neljän merimailin ulkopuolella perusviivasta mitattuna yllä olevan kansallisen asetuksen aikarajoitusten mukaisesti. Myös verkko- ja ajosiimakalastuksessa on voimassa yhden tai kahden lohen päiväkiintiöt.

Muutoksia saaliiden ilmoittamiseen kaupallisille sisävesikalastajille

Kaupallisen kalastajan on toimitettava kalastuspäiväkirjat edellisen kalenterivuoden saaliistaan viimeistään seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Kalastuspäiväkirjaan kirjataan saatujen saaliiden kilomäärät kalastuspäivittäin, kalalajeittain ja pyydyksittäin sekä kalastuksen harjoittamisalue niin, että siitä selviää vesialue joen, järven ja suurissa järvissä järvenselän tarkkuudella. Valtion vesialueilta saatu saalis eritellään kalastuspäiväkirjassa. Itämerestä peräisin oleva lohen saalis sekä rapu- ja nahkiaissaalis kirjataan kilo- ja kappalemäärinä. Pyydyksistä kirjataan pyydysten määrä, koko, tekniset ominaisuudet ja pyyntiaika. Lisäksi kirjataan kalastuspäivittäin saaliin purkamispaikat siten, että julkiset tai yhteiskäyttöiset satamat kirjataan ja yksityisten laitureiden osalta kirjataan kunta sekä joen tai järven nimi. Kalastuspäiväkirjaan kirjataan myös kalastuksessa käytetyn sisävesialuksen tunnus.

Lue lisää

Muistathan myös nämä viime vuonna tulleet lakimuutokset

Kalastonhoitomaksun maksuvelvollisuuden yläikäraja on 69 vuotta

Henkilöt, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta viimeistään 31.12.2023, saavat kuitenkin jatkossakin harjoittaa kalastusta ilman valtiolle suoritettavaa kalastonhoitomaksua. Vuoden 2025 hinnat ovat samat kuin viime vuonna, eli vuosilupa maksaa 47 euroa, viikkomaksu on 16 euroa ja vuorokausimaksi 6 euroa.

Maksa kalastonhoitomaksu tästä

Käsittele ja lopeta kalat ja ravut asianmukaisesti

Saaliiksi otettava tai syöttinä käytettävä kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla tavalla. Saaliskalan lopetusta voidaan lykätä, jos olosuhteet vaikeuttavat lopetusta, tai jos saalista säilytetään sumpussa tai muussa vastaavassa tilassa. Lopetusvelvollisuus ei koske kerralla saatavaa suurta saalismäärää.

Rapu on lopetettava menetelmällä, joka aiheuttaa sen kuoleman mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti.

Takaisin veteen laskettavaa kalaa on käsiteltävä mahdollisimman varoen. Jos takaisin veteen laskettava kala on selvästi vahingoittunut, kala on lopetettava ennen kuin se lasketaan veteen. 
Lue lisää

Kategoriat