Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Siianonkija! Muistathan, että kalastonhoitomaksu oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttöön

Siianonginta on keväistä puuhaa

Kevään siianongintakausi on jo kovassa vauhdissa. Kalastuskauden vilkasta alkua valvottiin tehostetusti Porvoossa ja Sipoossa viikonloppuna ja rikkeitä tavattiin runsaasti.

Keväisin jäiden sulaminen käynnistää siianonginnan ja monilla onkin kova palo rakkaan harrastuksen pariin pitkän talven jälkeen. Viime viikonloppuna kalastusta valvottiin tehostetusti Porvoossa ja Sipoossa kalatalousalueen kalastuksenvalvojien toimesta. Porvoossa valtaosalla tarkastetuista kalastajista oli asiat kunnossa. Sipoossa melkein puolelta tarkastetuista kalastajista puuttui joko kalastonhoitomaksu tai kalastajat käyttivät liikaa vapoja siianonginnassa. Useimmiten yhdellä kalastajalla oli käytössä 2–3 vapaa ja enimmillään vapoja oli käytössä 8.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttöön  

Kalastajien on syytä muistaa, että siianonginnassa 18–64-vuotiailla kalastajilla on oltava valtion kalastonhoitomaksu maksettuna ja se oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttöön. Useamman vavan käyttö vaatii aina vesialueen omistajan erillisen luvan. Tällaisia lupia omille vesialueilleen myyvät esimerkiksi Helsingin ja Porvoon kaupunki.

Kalastonhoitomaksun laiminlyönnistä seuraa sadan euron rikesakko. Mikäli kalastaa liian monella vavalla kyse on luvattomasta pyynnistä, mistä voidaan rangaista päiväsakoilla. Kalastuksenvalvojilla on myös oikeus ottaa kalastusvälineet talteen ja toimittaa ne poliisille.

Siianonginta on oiva koko perheen harrastus  

Koronaviruksen aikana luontoon suunnatut retket ovat tulleet suosituiksi. Siianonginta sopii erinomaisesti keväisen perheretken kohteeksi. Kalastusluvat hankittuna, lämmintä mehua termariin, maittavat eväät reppuun ja suunta kohti auringonpaisteista rantaa. Näistä elementeistä syntyy nautinnollinen koko perheen yhteinen kevätpiknik. Ruohikkopalovaroituksen aikana toki pitää muistaa, että avotulen teko on kielletty ja muutenkin tämä on sallittua vain maanomistajan luvalla. Kotiin lähdettäessä on muistettava ottaa roskat mukaan.

Siika liikkuu parvessa ja parven sattuessa kohdalle voi lyhyessä ajassa saada useita kaloja. Siikaa voi pyytää koko päivän, mutta parasta aikaa on usein aamu. Hyvällä tuurilla illalliseksi on herkullista siikaa.

Lisätietoja
Risto Vesa
Järjestöjohtaja
Kalatalouden Keskusliitto
0400 507 832

Lisää kalastusluvista tästä: Luvat ja maksut

Kalastonhoitomaksun voi ostaa täältä: Eräluvat