Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto ry

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto ry:n toiminnanjohtaja kalastamassa veneellä merellä.

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto ry on itäisen Suomenlahden rannikolla toimiva kalatalouden neuvontajärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1932. Tuolloin toimipaikkana oli Koivisto ja nimenä Viipurin läänin Merikalastajain Liitto.

Toimimme tällä hetkellä yhden henkilön voimin. Toiminnanjohtaja Petri Päivärinnan tavoittaa parhaiten sähköpostilla. Tukena työssä on hallitus, jonka puheenjohtajana on Kari Tähti. Nettisivultamme löytyvät tarkemmat yhteystiedot.

Hoidamme kahden kalatalousalueen (Kotkan ja Haminan-Virolahden) toiminnanjohtajuutta. Osakaskuntia on liiton jäsenenä 42. Osakaskuntien yhteinen vesialueiden kokonaispinta-ala on 68 386 ha. Suurimman yksittäisen osakaskunnan pinta-ala on 14 507 ha. Lisäksi jäsenenä on kolme kalastusseuraa.

Tärkeitä asioita toimialueellamme ovat kalavesien hoito, istutustoiminta ja kalastusalueiden toiminnanjohtajuus. Etelä-Suomen merkittävin lohijoki, Kymijoki, virtaa alueemme läpi mereen viidestä eri haarasta. Lisäksi alueen itäosassa laskee mereen viisi pienempää virtavettä, joita on kunnostettu ja kunnostetaan edelleen vaelluskaloille sopiviksi lisääntymis- ja elinalueiksi.

Tänä vuonna Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto ry panostaa  käyttö- ja hoitosuunnitelmien valmistumiseen. Toiminnallamme pyritään myös tavoittamaan kalastuksesta kiinnostuneita lapsia ja nuoria.

Alueemme tärkein kalalaji on lohi, joka herättää paljon tunteita eri kalastajaryhmissä. Se on taloudellisesti merkittävä saaliskala niin ammattikalastajan kuin kalastusmatkailun kannalta. Alueemme erikoisuus on pieni rantanuoliainen.

Kymmenen vuoden kuluttua alueemme suurimmat joet voivat hyvin ja vaelluskaloilla on luontaisesti lisääntyvät ja pyynnin kestävät kannat. Olemme saaneet mukaan nuoria toimijoita ja ammattikalastus alueellamme elpyy ja kotimaisen kalan arvostus kasvaa.

Lopuksi kalajuttu, joka on totta, vaikka se uskomattomalta kuulostaakin. Ankerias on tullut sukukypsäksi toimialueellamme, ei kuitenkaan luonnonvedessä vaan Kotkan Maretariumissa.

Kuva: Mikko Malin

<><

Kalatalousneuvonnan ja Kalatalouden Keskusliiton 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikista Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestöistä julkaistaan lyhyet esittelyt vuoden 2021 aikana.