Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Kalastuksenvalvojat vesillä – hoida kalastusluvat kuntoon!

Kesäkalastajan on hyvä muistaa hankkia kalastuslupa ennen kalaan lähtemistä, muistuttaa Kalatalouden Keskusliitto. Lupa taskussa kalastus on rennompaa ja ennen kaikkea voi välttää nolon tilanteen kalastuksenvalvojan osuessa paikalle.

Kaikkien 18–64-vuotiaiden muuta kalastusta kuin pilkintää, mato-ongintaa tai silakan litkausta harjoittavien tulee maksaa kalastonhoitomaksu, muistuttaa tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta. Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa. Useammalla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen ja muuhun kalastukseen sekä ravustukseen tarvitaan lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan Ahvenanmaalla, vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä kieltoalueilla. Kalastuskieltoalueet löydät osoitteesta Kalastusrajoitus.fi .

Kalastonhoitomaksun voi hankkia osoitteesta Eraluvat.fi, Metsähallituksen palvelunumerosta 020 69 2424, Metsähallituksen luontokeskuksesta tai R-kioskilta.

Kalastuksenvalvojat ovat liikkeellä

Kalastuslupa ja kalastonhoitomaksun kuitti tulee olla aina mukana kalastettaessa. Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on pidettävä mukana henkilöllisyystodistus.

Kalatalouden Keskusliitto on kouluttanut yli 3 300 ELY-keskuksen kalastuksenvalvojankokeen läpäissyttä kalastuksenvalvojaa. Liiton tiedottajan Tapio Gustafssonin mukaan kalastusalueet ovat lisänneet kalastuksenvalvontaa ja se tulee näkymään vesillä tänä kesänä.

Kalastuksenvalvoja tarkistaa, että luvat ovat kunnossa ja että kaikki noudattavat kalastukseen liittyviä sääntöjä. Kalojen rauhoitukset ja pyyntimitat on syytä ottaa selville ennen kalaretkeä. Kalastuksenvalvoja on myös kesäkalastajan tärkeä tiedonlähde, jolta voi kysyä vinkkejä esimerkiksi hyvistä kalapaikoista.

Kalatalouden Keskusliitto on yhdessä Kalastajan Kanavan kanssa tehnyt kaksiosaisen videosarjan Ainutlaatuisten kalavesiemme valvojat osa 1 ja Ainutlaatuisten kalavesiemme valvojat osa 2, jotka kertovat kalastuksenvalvojien työstä ja koulutuksesta Suomessa.

Lisätietoa kalastusluvista ja kalastuksenvalvonnasta:
Tiedottaja Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto, puh. (09) 6844 5914
Järjestöjohtaja Risto Vesa, Kalatalouden Keskusliitto, puh. (09) 6844 5917