Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Kesäkalastaja – hanki kalastuslupa ja merkitse pyydyksesi oikein

Kesäkalastuskausi on alkanut koko maassa. Kalatalouden Keskusliitto haluaa muistuttaa kesäkalaan lähtijöitä tarvittavista kalastusluvista sekä kalanpyydysten merkintätavoista.

Onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaus ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia, joihin ei tarvita kalastuslupaa. Muuhun kalastukseen 18–64-vuotiaiden tulee lunastaa kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan Ahvenanmaalla, vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä kieltoalueilla. Kalastuskieltoalueet löydät osoitteesta Kalastusrajoitus.fi.

Kalastonhoitomaksun voi hankkia Eräluvat.fi-verkkokaupasta, Eräluvat-mobiilisovelluksella, Metsähallituksen palvelunumerosta 020 69 2424 tai R-Kioskista. Kalastonhoitomaksu maksaa vuodeksi 47 euroa, seitsemäksi vuorokaudeksi 16 euroa ja vuorokaudeksi 6 euroa. R-Kioskilla maksuun lisätään kolmen euron toimitusmaksu.

Muuhun kalastukseen, kuten useammalla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen ja ravustukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.

Mistä vesialueen omistajan lupa?

Paikallisten kalastuslupien löytämistä helpottaa, kun tietää mille alueelle on menossa kalastamaan. Tietoa alueellisista kalastusluvista ja lupamyyjien yhteystietoja löytyy osakaskuntien ja kalatalousalueiden nettisivulta. Tarvittaessa kalatalousalueita ja alueiden yhteystietoja voi etsiä kalatalousaluekartan avulla.

Apua kalastuslupamyyjän löytämiseen saa myös paikallisesta kalatalouskeskuksesta tai kalastajaliitosta. Lisäksi kunnat ja kaupungit kertovat omilla nettisivuillaan vesialueensa kalastusluvista. Paikallisia kalastuslupia voi etsiä myös nettiluvanmyyjien sivuilta, nettiluvanmyyjiä on Suomessa useita.

Näin merkitset pyydyksesi oikein:

1) Vesiliikennealueella pyydys on merkittävä 1,2 m vedenpinnan yläpuolelle ulottuvaan salkoon kiinnitetyllä vähintään 20 cm leveällä ja korkealla neliön muotoisella lipulla. Lippusalot tulee varustaa vähintään 2 senttimetrin heijastimella.

2) Pintaverkot (lähempänä pintaa kuin 1,5 metriä) tulee vesiliikennealueella merkitä kahdella päällekkäisellä lipulla. Lippusalot tulee varustaa vähintään 2 senttimetrin heijastimella.

3) Muilla alueilla merkki voi olla koho, joka ulottuu vähintään 15 cm pinnan yläpuolelle tai 40 cm pinnan yläpuolelle ulottuva lippusalko.

4) Merkintä viimeistellään yhteystiedoilla. Pyydyksen asettajan nimi- ja yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osoittava merkki tulee kiinnittää merkkisalon tai kohon yhteyteen.

Pyydysten oikea merkintä on turvallisuusasia.

Tarkemmat ohjeet kalastusasetuksen vaatimista pyydysmerkinnöistä löydät Kalatalouden Keskusliiton julkaisemasta Merkitse pyydyksesi oikein -esitteestä.

Lisätietoja kesäkalastajan tarvitsemista luvista ja kalanpyydysten oikeasta merkitsemisestä:

Tiedottaja Tapio Gustafsson
Kalatalouden Keskusliitto
puh. 044 493 1457