Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Esitys: Myös 65 vuotta täyttäneiden tulisi maksaa kalastonhoitomaksu

Kalastuslain ja kalastonhoitomaksun tavoitteena on turvata luontaiset kalakannat ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Kalastajista noin neljäsosa on täyttänyt 65 vuotta. He ovat nykyisen lain mukaan vapautettu kalastonhoitomaksuista. Suomen väestön ikärakenteen vuoksi osuus vapautuvista maksajista on kasvussa. Edessämme on kestämätön yhtälö, jossa yhä harvemmat kalastajat rahoittavat kalakantojemme hoitoa ja kalastusmahdollisuuksien ylläpitoa. 

Nykyinen kalastonhoitomaksun yläikäraja (65 v.) otettiin käyttöön kalastuslainsäädännössä poliittisen vaikuttamisen myötä vuonna 1997 ilman minkäänlaista vaikutusten arviointia. Viimeisen 20 vuoden aikana kalastonhoitomaksujen maksajien määrä on tippunut 100 000 kalastajalla. Hupeneviin kalastonhoitomaksuvaroihin on sinnikkäästi etsittävä ratkaisuja lähivuosina. Yksi vaihtoehto olisi kalastonhoitomaksun yläikärajan poistaminen tai korottaminen.

-Kestävän kalatalouden rahoitus tulisi rakentua käyttäjä maksaa -periaatteen ympärille. Pidämme erittäin tärkeänä, että alle 18-vuotiaat saavat jatkossakin kalastaa ilman kalastonhoitomaksua, mainitsee toiminnanjohtaja Vesa Karttunen Kalatalouden Keskusliitosta. 


Kalastonhoitomaksut palautuvat kalastajien iloksi

Maksukertymän riittävyyden turvaaminen tuo mukanaan huomattavia etuja kalastajille, iästä riippumatta. Kalastonhoitomaksuina sisään virtaava raha maksetaan takaisin valtion budjetista kalastuksen hyväksi. Se palvelee kaikkia kalastajia.

Varoja myönnetään nykyisin kalavesien hoidon suunnitteluun ja toteutukseen, neuvontapalveluihin, kalastuksenvalvontaan, kalatalousalueiden toimintaan sekä vesialueiden omistajille kalavesien käytöstä maksettaviin korvauksiin. Esillä on ollut myös kalastonhoitomaksuvarojen käyttö Imatralle tulossa olevan erä- ja luontokulttuurimuseon rahoitukseen, mikä ei toteudu ilman maksajapohjan laajentamista.

Summattuna riittävillä kalastonhoitomaksumäärillä:

  • Kalavetemme ja kalakannat voivat paremmin
  • Vesistöjä kunnostetaan ja valvotaan tehokkaammin
  • Kalastajilla on enemmän kalastettavaa

Löytyykö poliittista tahtoa?

Ikäperusteisen vapautuksen poistaminen edellyttää selkeää poliittista päätöstä ja hyväksyntää. Tukea esitykselle on saatava myös kalastajien joukosta – luopuminen saavutetusta edusta ei ole ikinä helppoa. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Kalastonhoitomaksujen jatkuva hinnannosto ikäryhmälle 18–64-vuotiaat ei pidemmän päälle ole kestävä, eikä oikeudenmukainen ratkaisu.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Vesa Karttunen, Kalatalouden Keskusliitto, puh. 050 3850 875

Katso Kalatalouden Keskusliiton vaalitavoitteet vuoden 2023 eduskuntavaaleihin täältä