Search
Close this search box.

ARTIKKELI

BIENVENUE EN FINLANDE! Suomen vesiin istutetaan 106000 ranskalaista ankeriaanpoikasta

Ankeriaanpoikasia istutetaan Suomen vesiin vuosittain

Kalatalouden Keskusliitto tuo toukokuun lopussa maahan Ranskasta pyydettyjä ankeriaanpoikasia. Suomen vesiin istutetaan tänä vuonna 106 000 ankeriaanpoikasta. Niistä 50 000 poikasta istutetaan Luonnonvarakeskuksen toimesta. Ankerias on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi ja istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä.

Ankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, joka kuuluu Suomen luontaiseen lajistoon ja kalaa tavataan Suomen merialueella ja sisävesissä. Kutukypsyyden saavutettua ankerias vaeltaa tuhansien kilometrien matkan Pohjois-Atlantin Sargassomerelle kutemaan. Muun muassa jokien patoamiset ovat vähentäneet Euroopan ankeriaskantaa rajusti. Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomen rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen patojen ja muiden vaellusesteiden vuoksi.

Ranskasta karanteenin kautta Suomeen

Istutettavat ankeriaat on pyydetty alkuvuodesta Girondesta Ranskasta tarkasti säädellyn SEG:n (Sustainable Eel Group) standardien mukaisesti. SEG on kansainvälinen järjestö, jonka tavoitteena on parantaa ankeriaan suojelua, kalastuksen säätelyä ja kannanhoitoa. Suuri osa pyydetyistä lasiankeriaista käytetään istutuksiin ja kannan ylläpitoon eri puolilla Eurooppaa.

Kylmäkuljetusautolla 24.5. Ruotsista Turkuun saapuvat ankeriaanpoikaset ovat olleet karanteenissa Ruotsissa yli neljä kuukautta. Karanteenilla pyritään ehkäisemään kalatautien leviämistä. ”Tämän vuoden poikaset ovat pulskassa kunnossa – noin 10 cm pituiset poikaset painavat lähes 2 grammaa”, kertoo kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta. Turusta poikaset jatkavat matkansa istutusvesiin ympäri Suomea.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin ne aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

Istutukset ovat osa ankeriaskannan elvyttämistä

EU:n ankeriasasetuksessa istutukset nähdään osana Euroopan ankeriaskannan elvyttämistä. Istutukset vahvistavat paikallista ankeriaskantaa ja lisäävät kutuvaellukselle lähtevien vaellusankeriaiden määrää. ”On arvioitu, että jopa lähes 70 % Suomeen istutetuista ankeriaista saavuttaa vaellusvaiheen. Vaelluksen onnistuminen riippuu istutuspaikasta, mitä vähemmän patoja ja voimalaitoksia matkan varrella on ohitettavana, sitä varmemmin vaellus onnistuu.  Istutettua alkuperää olevien ankeriaiden on havaittu aloittavan kutuvaelluksensa yhtä aikaa ja seuraavan samoja reittejä kuin luontaista kantaa olevat lajikumppaninsakin”, kertoo tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta.

Lisätietoja ankeriaasta ja istutuksista sekä ankeriaskannan hoidosta Euroopassa:
kalastusbiologi Malin Lönnroth, Kalatalouden Keskusliitto puh. 040 596 0808
tutkija Jouni Tulonen, Luonnonvarakeskus puh. 029 532 7432
Kalatalouden Keskusliiton ankeriasesite https://ahven.net/p/ankerias-2/
Sustainable Eel Group (SEG), www.sustainableeelgroup.org

Ankeriasistutusten alueelliset yhteyshenkilöt:
Luonnonvarakeskus – Jouni Tulonen puh. 0400 749 371 
Länsi-Suomen Kalatalouskeskus – Petri Rannikko puh. 050 366 3950
Uudenmaan Kalatalouskeskus – Aki Laitila puh. 0400 460 879
Nylands Fiskarförbund – Lars Finnbäck puh. 040 354 2317
Etelä-Suomen Merikalastajien Liitto – Petri Päivärinta puh. 0500 253 261        
Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus – Janne Partanen puh. 045 171 5544
Pirkanmaan Kalatalouskeskus – Ismo Kolari – puh 050-592 9259
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Vaasan toimipiste – Kyösti Nousiainen puh. 050 312 8611
Pohjois-Savon ELY-keskus, Hämeenlinnan toimipiste – Jari Pelkonen puh. 0500 317 375