ARTIKKELI

Siistimpi saaristo siivoustalkoiden avulla

Ihmisen kädessä on meren rannalta kerättyä muoviroskaa.

Käytetyt kasvomaskit ovat olleet tuttu näky kaupunkikuvassa sekä maaseudun tienpientareilla kahden viime vuoden aikana. Lintujen mukana roskat siirtyvät Etelä-Pohjanmaan asumattomaan ulkosaaristoon.

Österbottens Fiskarförbund, Finlandssvenska Marthaförbund, Pidä Saaristo Siistinä ja Ostrobothnia Australis kannustavat ihmisiä järjestämään SiistiBiitsi talkoita ja poimimaan roskia luonnosta.

– Keväällä 2021 työskentelin lintuprojektin parissa Valassaarilla. Löysin harmaalokkien oksennuspalloja, jotka sisälsivät roskapusseja, mutta suureksi yllätyksekseni myös kasvomaskeja. Tämä viittaa siihen, että linnut ovat etsineet ravintoa kaupungeista, syöneet ruoan sijaan roskia ja sen jälkeen oksentaneet sulamattoman osan lokeille tyypilliseen tapaan, kertoo Niclas Fritzén, Valassaarten biologisen aseman johtaja.

Järjestäjät rohkaisevat ihmisiä poimimaan roskia saaristossa liikkuessaan, samalla muistaen välttää lintujen pesimäalueita. Idea kampanjaan saatiin Fiskarförbundetin jäsenjärjestön henkilöltä, mistä syystä Ösyterbottens Fiskarförbund otti yhteyttä muihin järjestöihin.

Osana kampanjaa järjestetään siivoustalkoita Valassaarilla sekä Luodon Öurassa. Olkaa rohkeasti meihin yhteydessä, jos haluatte järjestää talkoot, Marthaförbundetin hanke Östersjön 2.0 antaa kaikille SiistiBiitsi talkoita järjestäville ja niihin osallistuville jätteiden lajittelukassin.

Myös valtioneuvoston kanslia kehottaa ihmisiä järjestämään SiistiBiitsi talkoita lahjana 100-vuotiaalle Ahvenanmaalle.

Lisätietoja:

Nicklas Fritzén, Valassaarten biologisen asema, 050 322 2347

Pinja Harjunpää, Pidä Saaristo Siistinä, 040 128 6512

Noora Löfström, koordinattori Ahvenanmaa100, valtioneuvoston kanslia, 050 477 3302

Roosa Mikkola, Marthaförbundet, 044 740 3144  

Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund 050 527 2314