Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Ranskalaiset ankeriaanpoikaset saapuvat Suomeen autolla

Ankeriaanpoikaset uivat vapauteen.

Kalatalouden Keskusliitto tuo maahan Ranskasta pyydettyjä ankeriaanpoikasia. Suomen vesiin istutetaan 154 000 ankeriaanpoikasta, joista 100 000 Luonnonvarakeskus istuttaa rannikkovesiin kannanhoidollisista syistä. Ankerias on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi, mutta poikasmäärissä on ollut lievää kasvua vuodesta 2011 lähtien.

Ankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla. Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti. Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomenkaan rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi. Nyt tehtävillä istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä.

Istutettavat ankeriaat on tällä kertaa pyydetty Garonnejoesta Ranskasta, koska Brexitin takia ankeriaanpoikasia ei ole enää mahdollista tuoda Englannista EU:n alueelle. Ranskassa ankeriaanpoikasten pyynti tapahtuu tarkasti säädellyn SEG (Sustainable Eel Group) standardin mukaisesti. Pyydetyistä lasiankeriaista suurin osa käytetään istutuksiin eri puolilla Eurooppaa.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

Istutukset ovat osa ankeriaskantojen elvyttämistä

EU:n ankeriasasetuksessa istutukset nähdään osana Euroopan ankeriaskannan elvyttämistä. Istutukset vahvistavat paikallista ankeriaskantaa ja lisäävät kutuvaellukselle lähtevien vaellusankeriaiden määrää. Istutettua alkuperää olevien vaellusankeriaiden on havaittu aloittavan kutuvaelluksensa yhtä aikaa ja seuraavan samoja reittejä kuin luontaista kantaa olevat lajikumppaninsakin. Tämä on todettu Luonnonvarakeskuksen vuodesta 2014 toteuttamien ankeriasmerkintöjen avulla.

– Ultraäänilähettimillä varustettuja kutuvaelluksen aloittaneita ankeriaita siirrettiin vuosi sitten Lahden Vesijärvestä mereen jatkamaan vaellustaan. Tähän mennessä jo yli kolmasosan niistä on havaittu ohittaneen Tanskan salmet matkallaan kohti Sargassomerta, kertoo tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta.

Koronaepidemian vuoksi ankeriaanpoikaset saapuvat Suomeen autokyydillä, eivät lentäen, kuten aikaisempina vuosina. Keskiviikkoaamuna 26.5. kylmäkuljetusautolla Ruotsista Suomeen saapuvat ankeriaanpoikaset ovat olleet karanteenissa Ruotsissa.

– Ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta.

Lisätietoja ankeriaasta ja istutuksista sekä ankeriaskannan hoidosta Euroopassa:
tiedottaja Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto puh. 044 2866 701
tutkija Jouni Tulonen, Luonnonvarakeskus puh. 029 532 7432
Sustainable Eel Group (SEG), www.sustainableeelgroup.org

Ankeriasistutusten alueelliset yhteyshenkilöt:
Nylands Fiskarförbund – Joan Granqvist puh. 040 354 2317
Uudenmaan Kalatalousyhteisöjen Liitto – Aki Laitila puh. 0400 460 879
Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus – Joonas Rajala puh. 045 171 5544
Etelä-Suomen Merikalastajien Liitto – Petri Päivärinta puh. 0500 253 261
Etelä-Savon kalatalouskeskus – Harry Härkönen puh. 0400 185 139
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Vaasan toimipiste – Kyösti Nousiainen puh. 050 312 8611
Pohjois-Savon ELY-keskus, Hämeenlinnan toimipiste – Jari Pelkonen puh. 0500 317 375
Luonnonvarakeskus – Jouni Tulonen puh. 0400 749 371