Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Osakaskuntien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvaa

Osakaskuntien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvaa

Osakaskuntien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvaa. Saimaan kalastusrajoituksia koskevan valtioneuvoston asetuksen voimassaolo päättyi 14. huhtikuuta eikä valtioneuvosto ole päässyt yhteisymmärrykseen uuden asetuksen sisällöstä. Kalatalouden Keskusliitto kehottaa kaikkia Saimaan alueen vesialueen omistajia jatkamaan myönteistä suhtautumista saimaannorpan suojeluun ja sopimaan kalastusrajoituksista vapaaehtoisesti.

Vuonna 2016 hyväksytyn, Saimaan kalastusrajoituksia koskevan valtioneuvoston asetuksen voimassaolo päättyi eilen 14. huhtikuuta. Valtioneuvosto ei ole päässyt yhteisymmärrykseen uuden asetuksen sisällöstä, mikä tarkoittaa, että paikallisten osakaskuntien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvaa. Valtaosa kalastusrajoituksista on tähän asti tehty vapaaehtoisen sopimisen kautta ja osakaskunnissa on valmius jatkaa sopimuksia, eli ilman suojelua norppa ei ole jäämässä jatkossakaan. ”Olemme päättäneet sopia ministeriön asetusehdotuksen mukaisista rajoitustoimista ja suositamme lisäksi verkkojen ankkuroimista rajoitusajan ulkopuolella”, toteaa osakaskunnan esimies Sauli Tiainen Pihlajavedeltä.

Saimaannorpan osalta maa- ja metsätalousministeriön asettama kalastusrajoituksia pohtinut työryhmä sai viime vuonna työnsä päätökseen ja lausunnolla oli asetusesitys uusiksi rajoituksiksi. Useimpien lausunnonantajien ja Saimaan alueen paikallisen näkemyksen mukaisesti kalastuksen aikarajoituksia ei esitetty laajennettavaksi vaan norpan uusia levinneisyysalueita esitettiin otettavaksi mukaan nykyisten aikarajoitusten piiriin.

Nykyisten rajoitusten ansiosta saimaannorpan kanta on kasvanut 2000-luvulla noin 240 yksilöstä noin 420–430 yksilöön. Saimaannorpan suojelustrategiassa asetettu 400 yksilön välitavoite saavutettiin kuusi vuotta etuajassa. ”Ympäristöhallinnon ja suojelujärjestöjen vaatimus kalastusrajoitusten merkittävästä lisäämistä ei täytä oikeasuhtaisuuden vaatimusta. Esityksen haitat ylittävät selvästi teoreettiset hyödyt”, kommentoi Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.

Kalatalouden Keskusliitto kehottaa tässä tilanteessa kaikkia Saimaan alueen vesialueen omistajia jatkamaan myönteistä suhtautumista saimaannorpan suojeluun ja sopimaan maa- ja metsätalousministeriön asetusesityksen mukaisista kalastusrajoituksista vapaaehtoisesti. Saimaannorpan suojelu on kaikkien yhteinen asia. Vapaaehtoisen sopimisen kautta on parhaiten mahdollista sovittaa yhteen paikallisen kotitarve- ja kaupallisen kalastuksen tarpeet sekä saimaannorpan suotuisalle kannan kehitykselle riittävä kalastusrajoitusten taso.

Lisätietoja

Vesa Karttunen
toiminnanjohtaja
Kalatalouden Keskusliitto
050 3850 875

Harry Härkönen
kalatalousneuvoja
Etelä-Savon Kalatalouskeskus
0400 185 139

Sauli Tiainen
osakaskunnan esimies, Pihlajavesi
0500 154 595

Tutustu: Kalatalouden Keskusliiton Kalasta norppaturvallisesti Saimaalla -esite