Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Jään alla kuhisee – on mateen kutuaika

Kalastajan pyydystämiä mateita lumisellä jäällä.

Lumipeite peittää Suomen ja luonto on vaipunut hiljaiseen horrostilaan. Jään alla kuitenkin kuhisee, madekoiraat alkavat siirtymään kutupaikoille. Naaraat saapuvat muutamaa päivää myöhemmin aloittamaan kutupuuhat. Kalastajat ottavat osansa juhlijoista, on mateen kutuaika.

Lämmin alkutalvi on hankaloittanut mateen kalastusta, kertoo tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta. Etelä- ja Keski-Suomessa jäät ovat olleet vaarallisen heikot, mutta tulevien pakkasten toivotaan helpottavan tilannetta.

Mateen kalastus painottuu talveen, koska se ei juuri käy pyydyksiin kesäaikaan. Made on vähärasvaista ja erittäin herkullista, joten sitä kannattaa pyytää muun muassa madekeittoon, uunimateeksi tai paistamiseen. Mateenmäti ja blinit kuuluvat herkkusuiden iltamenuun.

Madetta voi pilkkiä ilmaiseksi. Muut mateen kalastusmuodot vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun. Kalastonhoitomaksu maksaa vuodeksi 45 euroa, seitsemäksi vuorokaudeksi 15 euroa ja vuorokaudeksi 6 euroa. Maksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, Eräluvat-sovelluksella, palvelunumeron 020 69 2424 kautta tai R-Kioskeissa. R-Kioskilla maksuun lisätään 3 euron palvelumaksu.

Muista, että kalastuslaki kieltää kalojen tartuttamisen koukkuun ulkoapäin. Madeharan sijaan madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustetulla pilkillä tai pelkällä morrilla. Paras pilkkiaika on illan hämärtyessä ja vaihtuessa yöksi.

Mikäli talvinen kalaretki ei houkuttele, mateen voi pyydystää turvallisesti kaupan tiskiltä. Madetta on jo tarjolla kaupoissa, vaikka huono jäätalvi on monin paikoin hankaloittanut kaupallisten kalastajien mateen pyyntiä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Lisää mateesta ja sen pyynnistä:
Tiedottaja Tapio Gustafsson
Kalatalouden Keskusliitto
puh. 044 2866 701