Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Siikaongelle perheen kanssa

Kevät on tänä vuonna aikaisessa, joten siianonkijat ovat liikkeellä kuukauden etuajassa. Kalastus tapahtuu kovapohjaisilla rannoilla, tavallisesti heti jäiden lähdettyä. Koronaviruksesta johtuen muihin kalastajiin on muistettava pitää riittävä turvaväli.

Pohjaonki on erinomainen siianongintaväline, kertoo Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson. Siimaan päähän solmitaan iso 30–40 g paino ja sivusiiman päähän kiinnitetään pienikokoinen terävä koukku. Valmiita siikaonkisettejä saa myös kaupasta. Koukkuun laitetaan syötiksi tavallinen mato. Maan ollessa jäässä siianonginnassa käytettäviä matoja voi ostaa kalastukseen erikoistuneista liikkeistä. Syötti heitetään sopivaksi katsottuun paikkaan ja annetaan laskeutua pohjaan. Siimaa kelataan sisään sen verran että se tiukkenee. Vapa asetetaan pystyyn sopivaan kivenkoloon – ja sitten vaan odotellaan vavan kärjen nykimistä.

Kalan napattua syötin kannattaa odottaa hetki ennen kuin tarttuu onkeen. Siika nappaa madon varovaisesti eikä ole ehkä vielä ehtinyt niellä syöttiä, jos kalastaja nykäisee liian aikaisin. Kun kala lähtee kuljettamaan siimaa, on kalastajan aika toimia.

Siika liikkuu parvessa ja parven sattuessa kohdalle voi lyhyessä ajassa saada useita kaloja. Siikaa voi pyytää koko päivän, mutta parasta aikaa on usein aamu.

Kalastonhoitomaksulla saa käyttää vain yhtä vapaa

Kalastajien on syytä muistaa, että siianonginnassa 18–64-vuotiailla kalastajilla on oltava valtion kalastonhoitomaksu maksettuna ja lupa oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttöön. Useamman vavan käyttö vaatii aina vesialueen omistajan erillisen luvan. Tällaisia lupia omille vesialueilleen myyvät esimerkiksi Helsingin ja Porvoon kaupunki. Turun alueella siianonginnan yhtenäislupia myy Airisto-Velkuan kalatalousalue. Alle 18-vuotiaat lapset voivat onkia siikaa ilmaiseksi yhdellä vavalla.

Katso videolta Porvoon-Sipoon kalastusalueen kalastuksenvalvojan Timo Salmian tietoisku siianonginnassa vaadittavista kalastusluvista.

Kevätretkelle meren rantaan

Koronaviruksen aikana luontoon suunnatut retket ovat tulleet suosituiksi. Siianonginta sopii erinomaisesti keväisen perheretken kohteeksi, kunhan vain muistat pitää turvavälin muihin paikalla mahdollisesti oleviin kalastajiin. Lämmintä mehua termariin, maittavat eväät reppuun ja suunta kohti auringonpaisteista rantaa. Näistä elementeistä syntyy nautinnollinen koko perheen yhteinen kevätpiknik. Hyvällä tuurilla illalliseksi on herkullista siikaa. Kotiin lähdettäessä on muistettava ottaa kaikki roskat mukaan.

Lisätietoja:
Tiedottaja Tapio Gustafsson
Kalatalouden Keskusliitto
puh. (09) 6844 5914