ARTIKKELI

Syökää silakkaa! – Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaina

Silakka muodostaa Suomen kalansaaliista lähes kaksi kolmasosaa ja merisaalista yhdessä kilohailin kanssa 95 prosenttia. Silakka ja kilohaili ovat ilmastoystävällistä lähiruokaa, jota myydään silakkamarkkinoilla suoraan kuluttajalle.

Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 6.10. ja jatkuvat lauantaihin 12.10. saakka. Markkinoille on tulossa 32 kalastajaa. Avajaispäivän lopulla palkitaan Vuoden maustekala ja Vuoden silakkayllätys.

Puhdas ekoteko

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen ja terveellinen vaihtoehto. Kalan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan ja luonnonkalojen syöminen on ympäristöteko myös veden laadun kannalta, koska kalansaaliiden kanssa vedestä poistuu fosforia ja typpeä. Erityisesti läheltä pyydetyn silakan ja kilohailin ympäristövaikutukset ovat todella pienet.

Silakan kulutus on laskenut roimasti Suomessa. Vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyinen kulutus on enää kymmenesosa siitä, 3,5–4 miljoonaa kiloa. Nyt on korkea aika muuttaa trendiä, ja alkaa käyttää enemmän terveellistä lähikalaa, kehottaa Kalatalouden Keskusliitto.

Tutustu akvaariossa uiviin kaloihin

Kalatalouden Keskusliitto on mukana silakkamarkkinoilla. Lyypekinlaiturin kalamökillä voi käydä tutustumassa akvaariossa uiviin Itämeren kaloihin ja kysyä niin kaloista kuin kalastuksesta.

Stadin Silakkamarkkinoiden koko ohjelma löytyy sivuilta: https://stadinsilakkamarkkinat.fi/

Lisää silakasta:
tiedottaja Tapio Gustafsson, puh (09) 6844 5914 sekä markkinoiden aikana klo 9-19 puh. 044 7833 852
Kalatalouden Keskusliiton Silakka-esite