Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Silakat valtaavat Stadin – silakkamarkkinat alkavat sunnuntaina

Silakka ja kilohaili ovat perinteistä lähiruokaa, joka myydään silakkamarkkinoilla suoraan kuluttajalle. Silakkamarkkinat ovat itse valmistetun, terveellisen ja maukkaan lähiruuan markkinapaikka.

Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 7.10. ja jatkuvat lauantaihin 13.10. saakka. Markkinoille on tulossa 30 kalastajaa, joista 15 on paikalla omalla veneellä. Avajaispäivän lopulla palkitaan Vuoden maustekala ja Vuoden silakkayllätys. Palkittuja tuotteita on perinteisesti jonotettu kunnes ne loppuvat.

Puhdas ekoteko

Vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyinen kulutus on enää kymmenesosa siitä, 3,5-4 miljoonaa kiloa. – Nyt on korkea aika muuttaa trendiä, ja alkaa käyttää enemmän terveellistä lähikalaa, sanoo toiminnanjohtaja Vesa Karttunen Kalatalouden Keskusliitosta. – Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että silakan dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat pienentyneet alle puoleen 2000-luvulla ja ovat selvästi EU:n asettamia enimmäispitoisuuksia pienemmät.

Silakan syönti on myös ekoteko, sillä kalansaaliin mukana merestä poistuu merkittävä määrä ravinteita, jatkaa Karttunen. Silakan- ja kilohailisaaliiden mukana poistuu vuosittain satoja tonneja fosforia Itämerestä.

Löydät meidät ohjelmateltasta

Kalatalouden Keskusliitto on mukana Keisarinluodonlaiturin isossa ohjelmateltassa. Teltalla voi muun muassa tutustua akvaariossa uiviin Itämeren kaloihin ja kysyä meiltä niin kaloista kuin kalastuksesta.

Stadin Silakkamarkkinoiden koko ohjelma löytyy sivuilta: https://stadinsilakkamarkkinat.fi/

Kysy lisää Kalatalouden Keskusliitosta:
tiedottaja Tapio Gustafsson, puh 09 6844 5914
juristi Jenny Fredrikson, puh 0400 234 780 (paikalla sunnuntaina)
iktyonomi Niina Tuuri puh 040 5553 753 (paikalla sunnuntaina)