ARTIKKELI

Kalatalousalueiden käynnistäminen vaatii lisärahoitusta

Juhlavuottaan viettävillä valtakunnallisilla kalastusaluepäivillä ovat teemoina vuoden 2019 alussa käynnistyvien kalatalousalueiden rahoitus ja kalastuksenvalvonnan kehittäminen.

Kalatalouden Keskusliiton järjestämät 30. valtakunnalliset kalastusaluepäivät ovat samalla viimeiset laatuaan. Kalastusalueiden toiminta päättyy tämän vuoden aikana ja uudet kalatalousalueet aloittavat toimintansa vuoden 2019 alusta. Uudet kalatalousalueet on muodostettu entisten kalastusalueiden tilalle. Kalastusalueita on nyt noin 220 kappaletta, mutta perustettavia kalatalousalueita on vain 118.

Vanhojen kalastusalueiden alasajo ja uusien kalatalousalueiden toiminnan käynnistäminen ovat mittavia muutoksia vesialueillamme. Tärkeänä aiheena viimeisillä kalastusaluepäivillä on vuoden 2019 alussa toimintansa aloittavien kalatalousalueiden rahoitus. Rahoituksen yksityiskohdat ovat vielä ratkaisematta. Kalatalousalueiden toiminnan aloitus sekä käyttö- ja hoitosuunnitelmien teko vaatii perusrahoituksen, johon nykyinen kalastonhoitomaksujen kertymä ei välttämättä riitä. Kalatalousala toivookin kalastusalueista kalatalousalueiksi siirtymäkauden rahoitukseen erillismomenttia valtion budjettiin vuosina 2019–2020.

Valtakunnalliset kalastusaluepäivät ovat suurin vuosittain pidettävä kalatalousalan koulutustilaisuus. Osanottajia tämänvuotisilla kalastusaluepäivillä on 370 henkilöä kaikkialta Suomesta. Järjestyksessään 30. valtakunnalliset kalastusaluepäivät järjestetään Helsingissä 13.–14.2.2018.

Lisätietoja uudesta kalastuslaista ja kalastusaluepäivien ohjelmasta:
toiminnanjohtaja Vesa Karttunen, Kalatalouden Keskusliitto puh. 050 3850 875
järjestöjohtaja Risto Vesa, Kalatalouden Keskusliitto, puh. 0400 507 832