Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Saimaannieriän suojelemiseksi rauhoitusalueita

Lähikuvassa kutuasuisen saimaannieriän peräevä.

Pohjois-Savon ELY-keskus on asettanut kevään aikana saimaannieriän suojelemiseksi rauhoitusalueita. Rajoitukset ovat jo voimassa Luonterilla ja 1.5.2024 alkaen Ruokovedellä ja Yövedellä.

Pohjois-Savon ELY-keskus on asettanut kevään aikana saimaannieriän suojelemiseksi rauhoitusalueita, joiden pinta-alat ovat Yöveden Lehtisenselällä 363 ha, Ruokovedellä 405 ha ja Luonterilla 274 ha. Rajoitukset ovat jo voimassa Luonterilla ja 1.5.2024 alkaen Ruokovedellä ja Yövedellä. Uusilla kalastusrajoituksilla vahvistetaan luonnossa lisääntyvää nieriäkantaa ja turvataan lajin säilyminen Saimaalla ja Kuolimolla. Rauhoitusalueilla on kielletty ympärivuotisesti muun muassa verkkokalastus ja uistelu. Rajoitusalueet ja rajoitusten tarkka sisältö merkitään osakaskuntien lupa-aluekarttoihin sekä maa- ja metsätalousministeriön Kalastusrajoitus.fi -karttapalveluun. Tiedot päivittyvät osakaskuntien nettisivuille ja kalastusrajoituspalveluun toukokuun alussa.

Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen laji, jota elää vähäisiä määriä Kuolimossa ja muun muassa Luonterilla, Ruokovedellä ja Yövedellä. Rajoitusten lisäksi nieriäkannan elvyttämistä tuetaan uusimalla viljelykantaa luonnonvaraisten kalojen mädillä ja maidilla, kehittämällä poikaskasvatusmenetelmiä ja seuraamalla kannan tilaa. Toimia toteutetaan Metsähallituksen Pro Saimaannieriä -hankkeen rahoituksella, yhteistyössä vesialueiden omistajien kanssa.

Paikallinen tahtotila kalastusrajoitusten laajentamisesta

Saimaannieriä olisi kadonnut jo luonnosta, jos paikalliset vesialueen omistajat eivät olisi vuosikymmeniä rajoittaneet kalastusta Luonterilla sekä Kuolimon Isoselällä ja Morruuvuorenselällä. Myös Yövedellä ja Ruokovedellä suhtauduttiin nieriäkannan turvaamiseen myönteisesti. ELY-keskus neuvotteli rajoituksista Yöveden osakaskunnan ja Liittokivi-Ruokoveden osakaskunnan hoitokuntien kanssa hyvässä hengessä. Liittokivi-Ruokovesi osakaskunta kantaa suurimman vastuun nyt perustetuista nieriän suojelualueista.

– Rajoitukset vähentävät osakkaiden kalastusmahdollisuuksia, mutta paljon jää vielä kalastusaluetta ja -mahdollisuuksia. Olemme sitoutuneet nieriän pelastamiseen ja olemme nähneet Yöveden ja Ruokoveden merkityksen lajin pelastamisessa. Ehdottomasti haluamme turvata kannan elpymisen, kertoo osakaskunnan puheenjohtaja Timo Reponen.

Kuva: Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto