Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Näin kalastavat presidenttiehdokkaat — Kalatalouden Keskusliitto selvitti ehdokkaiden suhtautumisen kotimaan kalatalouteen ja kalastukseen

Presidenttiehdokkaat osaavat kertoa myös kalajuttuja: Alexander Stubbin suurhauki virvelöimällä Korppoosta, Harry ”Hjallis” Harkimon yhdeksän kilon lohi verkoilla Sipoon saaristossa, Mika Aaltola ja kahden kilon siika. Kalastustarinoiden lisäksi ehdokkaat nostivat esiin tärkeitä ja keskeisiä asioita kalatalouteen liittyen. Näitä olivat muun muassa kala-alan edistämisen tärkeys, kotimaisen kalan käytön kestävä lisääminen sekä kalakantojen tilaan vaikuttavat tekijät.

Suomessa käydään presidentinvaalit alkuvuonna 2024. Kalatalouden Keskusliitto kysyi presidenttiehdokkailta millä tavalla presidentiksi pyrkivät suhtautuvat kalastukseen, kotimaiseen kalaan sekä kalatalouteen. Presidenttiehdokkaista Jussi Halla-aho (Perussuomalaiset), Li Andersson (Vasemmistoliitto) ja Pekka Haavisto (Vihreät) eivät vastanneet keskusliiton kysymyksiin.

Suomessa on 1,8 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Harrastatteko te kalastusta ja jos, niin millä tavoin?

Harry Harkimo (Liike Nyt): ”Keväällä ja syksyllä harrastan verkkokalastusta, kesällä uistelen.”

Alexander Stubb (Kokoomus): ”Nuorempana kalastin virvelillä ja verkoilla saaristossa. Vanhemmiten kalastusharrastus on jäänyt onkimisen puolelle mutta joskus haluaisin kokea perhokalastuksen maagisuuden vaikkapa Tenojoella.”

Mika Aaltola (sitoutumaton): ”Kalastus oli nuoruudessa intohimo. Nyttemmin pääsen kalalle harvemmin lähinnä ystävien seurassa.  Useimmiten kalastan kaupan kalatiskillä.” 

Jutta Urpilainen (Sosiaalidemokraatit): ”Harrastus rajoittuu lastemme avustamiseen mato-onginnassa kesämökillä. Saan kyllä madon koukkuun ja kalan irti koukusta. Vaikka en siis itse harrasta kalastusta, arvostan suuresti itse kalastettua kotimaista kalaherkkua lautasella. Pidän kalastusta hyvänä harrastuksena, jonka kautta erityisesti lapset ja nuoret voivat oppia luonnon kunnioitusta ja ymmärtämään, mistä ruoka tulee.”

Olli Rehn (Keskusta): ”Meidän vapaa-ajan asuntomme on Mikkelissä puhdasvetisen Puulaveden rannalla. Nuorempana tuli harrastettua virvelin heittoa ja talviaikaan pilkkimistä, mutta laihaksi ovat saaliit jääneet. Onneksi meillä on hyviä ystäviä, jotka pitävät meistä huolta, mökkipöydässä onkin usein Kyyvedestä nuotalla nostettua muikkua ja siikaa. Olen kyllä innokas kalanpaistaja. Tuoreet muikut pyöräytettynä
ruisjauho-mausteseokseen ja voissa paistettuna ovat kesän parasta antia uusien perunoiden ja
tuoreen tillin kanssa.”

Sari Essayah (Kristillisdemokraatit): ”Asun järven rannalla, joten valmiudet kalastamiseen ovat olemassa. Omistan lisäksi soutuveneen, katiskan, mato-onkia, virvelin ja pilkkivälineet kairoineen päivineen. En kyllä ole ehtinyt kalastamaan muutamaa satunnaista kertaa enempää.”


Suomessa on 1,8 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Presidenttiehdokkaista monet ovat harrastaneet kalastusta aktiivisemmin nuoruudessaan.

Suomessa on sekä yksityisesti että yhteisesti omistettuja vesialueita. Vesialueen omistajia on yhteensä noin 1,5 miljoonaa. Omistatteko vesialuetta?

Presidenttiehdokkaista saaristossa viihtyvät Alexander Stubb ja Harry Harkimo, järven rannalla asuva Sari Essayah ja Puulavedellä mökkeilevä Olli Rehn omistavat vesialueita. Muut presidenttiehdokkaat eivät maininneet omistavansa vesialueita.

Miten näette kotimaisen kalan tulevaisuuden ja mitä sen eteen voitaisiin tehdä?

Sari Essayah: ”Kotimaisen kalan kulutuksen ja saatavuuden eteen on tehtävä töitä. Kala on ilmastoystävällisin valkuainen, ravitseva ja monipuolinen elintarvike, joten potentiaalia sen kulutuksen lisäämiseen on. Tarvitsemme alan koulutusta nuorille, kaupallistamishankkeita ja uusia kalatuotteita.”

Jutta Urpilainen: ”Kalastuksen, metsästyksen ja luonnontuotteiden keräily, sekä jokaisenoikeuksien toteutuminen ovat tärkeä osa suomalaista luontosuhdetta ja kulttuuria. Kotimaisen kalan saatavuutta ja saavutettavuutta on edistettävä määrätietoisesti, koska suomalaisten lautasilla on koko ajan vähemmän kotimaista kalaa ja ammattimaisten kalastajien määrä vähenee. Kotimaisen villikalan ja kestävästi kasvatetun kalan saatavuutta ja käyttöä on lisättävä niin että jokainen suomalainen voisi niistä nauttia. Kotimainen kala on nostettava arvoonsa eettisenä, ekologisena ja terveellisenä ravintona. Kalastusta tulee aina harjoittaa turvaten elinvoimaiset ja kestävät kalakannat. Uhanalaisia kalakantoja tulee suojella ja vaellusesteitä pitää poistaa.”

Mika Aaltola: ”Kotimaisella kalalla ja siihen liittyvällä elinkeinoilla pitää olla tulevaisuus. Uusiin tuoteinnovaatioihin tulisi satsata. Minusta oli hienoa esimerkiksi särkikaloista tehtävät uudet tuotteet, joista olisi tonnikalasäilykkeiden korvaajaksi.”

Olli Rehn: ”Kalastajan ammatti ei saa kuolla. Suomessa on yli 160 000 järveä. Onhan kansallinen häpeä, että
suomalaisten käyttämästä kalasta 80 prosenttia on tuontikalaa. Vesistömme ovat hyvässä kunnossa ja
meillä on runsaasti ruokakalaa omissa vesistöissä. Arvokalojen rinnalla viime vuosina on kiinnitetty
huomiota vähempiarvoisiin särkikaloihimme. Särkikalojen kalastus poistaa vesistöstä ravinteita,
vähentää rehevöitymistä ja hoitaa kalakantoja, mutta edelleen särkikaloja hyödynnetään
elintarvikkeina vielä vähän. Puolisoni Merja on ollut innokkaasti mukana hakemassa nostetta
särkikalojen käyttöön ja myös Blue Products Kalastuksen innovaatio-ohjelman ohjausryhmässä.

Kotona ruokapöydässä riittää puhetta kotimaisesta kalasta, ruokalautasillamme on ainoastaan kotimaista kalaa. On tärkeää, että olemme mukana EU:n päättävissä pöydissä keskustelemassa kalastuksesta, vesistöjen tilasta sekä tuomassa esille puhdasta suomalaista kalaa ja kiinnostavia kalainnovaatioitamme, joita on syntynyt mm. edellä mainitussa Euroopan meri- ja kalastusrahaston
EMKR:n rahoittamassa Blue Products innovaatio-ohjelmassa.”

Harry Harkimo: ”Kalakanta kärsii hylkeiden ja merimetsojen aiheuttamista vahingoista ja kulutuksesta. Merimetso ja hyljekannat tulee saada kestävälle tasolle, jotta kalakantamme ei kärsi ”

Alexander Stubb: ”Aina kun pystyn, syön suomalaista kalaa. Kotimaisen kalan elintarvikekäyttöä voitaisiin lisätä kestävästi. Tämä olisi tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta.”

Kotimainen kala on tärkeä asia. Kotimaisen kalan elintarvikekäytön lisääminen, uudet innovatiiviset kalatuotteet ja koko kalastuselinkeinon tulevaisuus nousevat esiin ehdokkaiden vastauksissa.

Paras kalajuttunne?

Alexander Stubb: ”Olimme veljeni kanssa Korppoon saaristossa pieninä. Kolmisen tuntia oli virveliä heitetty. Ei vaan napannut. Sanoin veljelleni, että lähdetään. Hän sanoi, että yksi heitto vielä. Minä sanoin uudelleen, että nyt lähdetään. Veljeni käski heittämään vielä kerran. Ja sieltähän tuli seitsemän kilon hauki!”

Sari Essayah: ”Olen muikkujen ystävä ja savolaisena syön ne tietysti kokonaisena – eiköhän siinä ole muille jo kalajuttua kerrakseen.”

Mika Aaltola: ”Ei ole omakohtaisia kalajuttuja realisti kun olen. Mutta kyllä tuo ’kahden kilon siika’ YouTubesta tekee aina hyvä mielen. Kannattaa katsoa.”

Olli Rehn: ”Tämä tapahtui jo vuosikymmeniä sitten. Perheemme pojat olivat vielä pieniä. Tulimme kesälomalle ja kun mökin ovet saatiin auki, nappasi vanhempi pojista rantasaunan avaimet ja kirmasi rantaan. Hän kävi hakemassa takahuoneen nurkasta virvelin ja alkoi laiturinnokasta heittelemään. Me jäimme purkamaan autoa, kannoimme tavaroita ja ruokakasseja sisään.

Ei aikaakaan, kun rannasta alkoi kuulua aivan järjetön meteli. Menimme mökin terassille kysymään,
että mikä siellä rannassa on hätänä? Nuori kalamies huutaa siellä kurkku suorana, että täällä on
järjettömän kokoinen hauki. ’Tuokaa haavi, tuokaa haavi!’ Hiukan naureskellen laskeuduimme rantaan katsomaan, että mikähän mahtaa olla tuo järjettömän suuri hauki. Kun pääsimme laiturille, niin siellähän oli, aivan valtava hauenvonkale, vedettynä aivan rantaviivaan. Edelleen kiinni virvelissä. Me ryntäilimme eri suuntiin, eikä haavia tietenkään löytynyt mistään. Siinä me koko perhe tuijotimme tuota kuningaskalaa, osaamatta tehdä yhtään mitään. Kun tuo hauki oli aikansa meidän toilailuja seurannut, se ravisti hiukan päätään. Viehe irtosi sen suupielestä ja arvokkaan hitaasti se käännähti ja ui Puulan syvyyksiin. 

No, siitähän alkoi luonnollisesti valtava mekkala ja arvuuttelu, että paljonko
hauella oli painoa. ’No, ainakin 5 kiloa!’ ’Ei, ei, paljon enemmän. Ainakin kahdeksan!’ ’No olihan se yli
metrin, pakko olla vähintään 10 kiloa!’ Voitte vaan arvata mihin mittaan tuo hauki on kasvanut tähän
päivään mennessä?”

Jutta Urpilainen: ”Rehellisyys on minulle tärkeä arvo, myös kalajuttujen suhteen, joten kerron niin kuin asia meni: Olimme perheen kanssa kesällä Lapissa. Ystävämme opastivat lapsiamme uistelemaan joen rannalla. Emme saaneet yhtään kalaa, mutta menetimme kaksi uistinta.”

Harry Harkimo: ”Ostin ensimmäistä kertaa verkon itselleni ja laitoin sen Sipoossa kaislikosta merelle päin keskellä kesää. Koska se oli ensimmäinen kerta, kävin vielä parin tunnin päästä katsomassa verkkoa ja sieltä löytyi 9 kilon lohi. Ja tämä ei ole kalajuttu.”Presidentinvaalit käydään tammikuussa 2024. Lue lisää vaaleista täältä

Artikkelin pääkuva: KKL, aaltola24.fi, SDP, alexstubb.fi, Liike Nyt, Sakari Röyskö, ollirehn2024.fi ja Anton Sucksdorff