Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Pirkanmaan Kalatalouskeskus

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n toiminnanjohtaja Johanna Möttönen ja varapuheenjohtaja Ari Tapanainen valmistelemassa kokkausnäytöstä kevään kalamarkkinoilla.

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry on Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestö, jonka tavoitteena on edistää kalataloutta Pirkanmaan alueella.

Meillä työskentelee toiminnanjohtaja Johanna Möttönen, kalatalousneuvoja Ismo Kolari, suunnittelija Päivi Pyyvaara ja toimistosihteeri Päivi Vuorinen. Kalastuksenvalvonnassa ja tapahtumissa on lisäksi tilapäistyöntekijöitä. Vuoden 2020 lopussa meillä oli 241 jäsentä; 215 osakaskuntaa, 10 kalatalousaluetta, 15 kalastusyhdistystä ja yksi yksityisvesialue.

Meidät tavoittaa parhaiten sähköpostilla tai puhelimitse. Viime vuosina olemme myös pyrkineet panostamaan someviestintään erityisesti Facebookissa ja Instagramissa.

Hoidamme toiminnanjohtajan tehtäviä viidellä kalatalousalueella. Lisäksi hoidamme asiantuntijoina osakaskuntien ja kalatalousalueiden toimeksiantoja kalavesien käyttöön ja hoitoon, seurantaan, kalastuksenvalvontaan, yhdistymisprosessien valmisteluun sekä muuhun toimintaan liittyen.

Kolme tärkeää asiaa toimialueellamme. Kalastus on vireää. Vahvat kalakannat – ravustusta unohtamatta – ja suuri kalastajamäärä tekevät Pirkanmaasta vapaa-ajankalastuksen ja kalastusmatkailun helmen, jonka kaupallinen kalastus on isossa nousussa. Verkkokauppamme Kalapassi tuo kalastusluvat helposti saataville niin omassa maakunnassa kuin ulkopuolellakin. Järjestämme jälleen pian Tampereen kalamarkkinat kahdesti vuodessa 30 vuoden perinteitä vaalien sisävesikala johtotähtenä.

Tänä vuonna olemme erityisesti panostaneet oman kalatalouden toimintaryhmän (Kala-Leader) saamiseksi alueellemme, mukana ovat myös Lappajärvi ja Hämeen alue. Täällä ei ole ollut omaa ryhmää, vaikka alue on todellinen kala-aitta ja samalla merkittävä keskittymä kalan kokonaiskulutusta ajatellen. Toteutuessaan saisimme kotiutettua alueelle lähes puoli miljoonaa euroa kalatalouden kehittämiseksi, joten pidetään peukkuja, että onnistumme! Kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadinnassakin on riittänyt työmaata.

Alueellamme merkittävin kalalaji on kuha, joka ympärillä melkein kaikki täällä lopulta pyörii, jos totta puhutaan.

Mielenkiintoisen alueestamme tekevät isot järvet virtaavine vuolteineen. Ne lainehtivat lähellä toisiaan, mutta ovat kovin erilaisia. Kuhan ja ahvenen lisäksi kalastaja voi täällä yhyttää vaikkapa toutaimen, sulkavan tai siniäisen.

10 vuoden kuluttua alueemme kuluttajilla on saatavilla monenlaista hyvälaatuista lähikalaa.

Paras kalajuttu. Toukokuun alussa nimeltä mainitsemattomasta Pirkanmaan järvestä nousi onnellisen heittokalastajan veneeseen 15,3 kilon kuha, jota ei hyväksytä Suomen ennätykseksi, koska se pääsi takaisin järveensä.

<><

Kalatalousneuvonnan ja Kalatalouden Keskusliiton 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikista Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestöistä julkaistaan lyhyet esittelyt vuoden 2021 aikana.