Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry

länsi-suomen-kalatalouskeskus-ja-turun-silakkamarkkinat.

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus on Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestö, jonka tavoitteena on edistää kalataloutta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella.

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry:n toimialue on suomenkielinen Varsinais-Suomi ja Satakunta. Alueen suurimmat kaupungit ovat Turku, Pori, Salo ja Rauma. Saaristomeren ja Selkämeren lisäksi toimialueen päävesistöjä ovat Säkylän Pyhäjärvi sekä suurimpina jokivesistöinä Kokemäen-, Merikarvian- ja Kiskonjoet.

Kaikki toimialueen kahdeksan kalatalousaluetta ovat jäseniämme ja seitsemän toiminnanjohtajan tehtävät ovat työntekijöidemme hoidossa. Olli Ylönen toimi kalastusbiologina ja viime aikoina kolmen kalatalousalueen toiminnanjohtaminen sekä käyttö- ja hoitosuunnitelmat ovat täyttäneet hänen työpäivänsä. Kalatalouden asiantuntija Anu Niinikorpea työllistävät kahden kalatalousalueen toiminnanjohtajan tehtävät sekä taloushallinto ja kehittämishankkeet. Kalastusmestarin tehtävissä toimii Lauri Rantanen sekä osa-aikaisena Kimmo Puosi. Kehittämishankkeiden lisäksi he huolehtivat kalavesien hodosta ja poikasistutuksista. Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtajan tehtäviä hoitaa Petri Rannikko. Meidät tavoittaa toimipisteestämme Turusta, netistä www.kalatalouskeskus.fi tai somekanavien kautta (Facebook, Instagram).

Toimialueellamme on useita merkittäviä kaupallisen merikalastuksen keskittymiä sekä kalatuotannostaan kuulu Säkylän Pyhäjärvi. Kaupallisen kalastuksen edistäminen onkin näkyvässä roolissa toiminnassamme. Vesialueiden omistajien neuvonta on siirtynyt yhä suuremmassa määrin tietoverkkojen sekä kalatalousalueiden kautta tapahtuvaksi. Koronapandemia on vielä kiihdyttänyt tätä muutosta. Käyttö- ja hoitosuunnitelmien loppuunsaattaminen on kuluvan vuoden tärkein tehtävä. Työn alla ovat myös kalastuksenvalvojien täydennyskoulutukset, sillä ensi talvena vanhenevat monen valvojan tutkinnot. Toivottavasti saamme taas tauon jälkeen olla järjestämässä Turun Silakkamarkkinoita syksyllä.

Vapaa-ajankalastus on lisännyt suosiota ja toivottavasti tämän harrastuksen löytäneet myös jäävät siihen koukkuun. Onhan Säkylän Pyhäjärvestä saatu tarinoiden mukaan jättiläishauki, joka painoi uskomattomat 3 leiviskää eli 25,5 kg. Kalan saamisesta uutisoitiin paikallislehdessä aprillipäivänä 1906.

Merialueen kalakannat ovat aina vaihdelleet, mutta viimeisimmät muutokset ovat lopettaneet monen kalastajan työn. Ala on murroksessa. Toivomme kovasti, että tulevaisuudessa rannikkokalastuksen ahdinko helpottaa ja kalastus ammattina on kannattavaa myös merellä. Kannattava kalastus heijastuu myös vedenomistajien vuokratuloihin.

<><

Kalatalousneuvonnan ja Kalatalouden Keskusliiton 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikista Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestöistä julkaistaan lyhyet esittelyt vuoden 2021 aikana.