Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Lapin kalatalouskeskus

Lapin kalatalouskeskus huolehtii kalastajien neuvonnasta Lapin alueella.

Lapin kalatalouskeskus on ProAgria Lapin yhteydessä toimiva rekisteröimätön yhdistys, jonka tavoitteena on edistää kalataloutta Lapissa.

Meidän ainoa kokoaikainen työntekijämme toiminnanjohtaja Anna-Leena Inkerö aloitti tehtävässään maaliskuussa 2020. Viestintää hoitaa tuntitöinään ProAgria Lapin viestinnän asiantuntija Auni Vääräniemi. Kalatalouskeskuksemme toimialue ulottuu Perämereltä Tenojoelle ja Ruotsin rajalta Venäjän rajalle.

Meidät tavoittaa parhaiten puhelimitse. Olemme myös facebookissa ja uusimme vuodenvaihteessa verkkosivumme. Niiden kautta on pyrkimys tehdä yhä parempaa Lapin kalatalouteen liittyvää tiedotusta ja palvella osakaskuntia sekä kalatalousalueita. Verkkosivumme ovat osoitteessa www.lapinkalatalouskeskus.fi

Lapin kalatalouskeskus hoitaa tällä hetkellä kahden kalatalousalueen toiminnanjohtajuutta Lapissa. Lisäksi hoidamme kolmen osakaskunnan sihteerin tehtäviä. Toimialueellamme on noin 200 järjestäytynyttä osakaskuntaa, joista jäseniä ovat 170 osakaskuntaa. Järjestäytymättömiä osakaskuntia on noin 1 500. Lisäksi toimialueellamme on yhteiseen erityiseen etuuteen perustuvia osakaskuntia.

Erityisen tärkeää alueellamme on osakaskuntien toiminnan aktivoiminen. Pidämme tärkeänä myös sitä, että järjestäytymättömät osakaskunnat saadaan toiminaan siten, että ne järjestäytyvät ja käynnistävät toimintansa. Nuorten kannustaminen kalastusharrastuksen pariin on erityisen lähellä sydäntämme. Olemme tehneet tämän osa-alueen hyväksi töitä järjestämällä kalastustapahtumia ja kouluille Kalasta ruuaksi -tunteja. Maakunnallisen yhteistyön luominen ja ylläpitäminen eri kalatalousalalla toimivien välille on meille tärkeää.

Tänä vuonna panostamme erityisesti osakaskuntatoimintaan ja sähköisten palveluiden kehittämiseen ja niiden käyttöön opastamiseen. Panostamme myös nuorisotoimintaan. Lapin kalavesiä teemme tutuiksi maailmanlaajuisesti.

Toimialueemme erikoisuuksia ovat Suomen ainoat vapaana virtaavat joet – Tenojoki, Simojoki ja Tornion-Muonionjoki. Toisaalta voimakkaasti säännöstelty, Suomen pisin joki Kemijoki on myös toimialueellamme. Suuret järvialueet Inari, Lokka-Porttipahta, Kemijärvi, Kitkajärvi ja Miekojärvi ovat merkittäviä kaupallisen kalastuksen kannalta. Erämaiset Tunturi-Lapin vedet ovat erinomaisia kohteita raudun kalastukseen.

Mielenkiintoisen, mutta myös haastavan, toimialueestamme tekevät kalataloudellisesti vapaana virtaavien vesien säilyttäminen siten, että kalastus on kestävää ja luonnonkalakannat säilyvät elinvoimaisina ja lisääntymiskykyisinä, on sinänsä jo suuri haaste. Myös säännösteltyjen vesien kalastuksen ja kalatalouden kehittäminen ovat toimialueemme haasteita.

<><

Kalatalousneuvonnan ja Kalatalouden Keskusliiton 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikista Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestöistä julkaistaan lyhyet esittelyt vuoden 2021 aikana.