ARTIKKELI

Hianooo!

Juha Happonen aloitti kalastusoppaan työt vuonna 1991. Suomalaisen kalastusopastoiminnan pioneerin 30-vuotisen uran aikana kalastusopastoiminta on muuttunut ammattimaiseksi.

Elokuisena perjantaipäivänä joukko kalastuksesta kiinnostuneita ihmisiä oli kutsun saaneena kokoontunut Mäntän Myllyrantaan juhlimaan Kalastusohjelmapalvelut Happonen Ky:n 30-vuotista taivalta. Monelle voi tulla yllätyksenä, että mänttäläinen Juha Happonen on toiminut alalla noin pitkään. Moni nykyinen kalastusopas on nuorempi kuin Juhan yritys.

Ala on muuttunut

Juha aloittaessa kalastusopastoiminnan vuonna 1991 ala oli aivan toisenlainen kuin tänään.

– Välineet ovat kehittyneet valtavasti. Kalastukseen on nyt omat venemallit. Kaikuluotaimet ovat aivan eri luokkaa kuin vuosikymmeniä sitten. Ja tietysti opastoiminta on koulutuksen myötä muuttunut ammattimaisemmaksi, Juha kertaa.

Juhalla on ollut suomalaisten kalastusoppaiden koulutuksessa iso rooli. Hän on kouluttanut kalastusoppaita vuosien ajan ja on vuodesta 2006 lähtien vastaanottanut noin 200 kalastusoppaan ammattitutkintoon tähtäävään näyttöä. Kalastusoppaiden lisäksi Juha on kouluttanut ison joukon kalastuksenohjaajia.

Sosiaalisessa mediassa Juha on ollut mallina monelle nuoremmalle yrittäjälle. Facebook ja Instagram ovat hänen mielestään loistava tapa markkinoida omaa toimintaa. Niin vanhat kuin tulevat asiakkaat voivat seurata kuinka Juhan reissuilla tulee kalaa.

Erityisryhmät lähellä sydäntä

Kalastusohjelmapalvelut Happonen Ky tarjoaa palveluitaan Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Koskipaikoilta Juhan opastamana on mahdollisuus kalastaa taimenta. Järvillä Juhan seurassa pääsee jigaamaan kuhaa, ahventa ja haukea.

Juhan asiakasreissuilla ovat käytössä henkilökohtaiset saaliskiintiöt. Asiakkaan toivoessa kaloja kotiin viemisiksi, kalat valikoidaan sopivan kokoisista yksilöistä. Suuret kalat vapautetaan aina takaisin veteen, mahdollisen kuvauksen jälkeen.

Kuten yrityksen nimi Kalastusohjelmapalvelut Happonen Ky kertoo, kyse ei ole vain kalastusoppaan palveluista. Juhan yritys tarjoaa laajan kattauksen palveluita kalastusopastuksen saralla. Niihin kuuluvat ohjatut kalastusreissut, liikuntaesteisten kalastusleirit, kalastusaiheiset kurssit, kalastukseen liittyvät ohjelmapalvelut, kalastuskilpailutapahtumat ja seminaarit.

Erityisen lähellä Juhan sydäntä ovat erityisryhmille suunnatut kalastusmatkat. Tämä tarjonta on ollut alusta saakka osa hänen yritystoimintaansa. Käytössä olevan kalastuslautan ja kalastuspaikkojen ansiosta myös liikuntaesteiset pystyvät kalastamaan mukavasti ja tehokkaasti.

Isojen yritysryhmien matkoilla Juhalla on apuna laaja yhteistyökumppaneiden verkosto. Verkostoituminen on ollut alusta saakka Juhan toiminnan kulmakiviä. Ilman laajaa verkostoa yritystoimintaa on vaikeaa saada toimimaan kunnolla.

Ala on nousussa

Kysyessäni alan tulevaisuudesta Juhalla on selkeä vastaus ja se kuvaa uskoa tulevaan.

– Ymmärrys alasta kasvaa ja yhä useampi käyttää tulevaisuudessa kalastusoppaiden tarjoamia palveluita, Juha uskoo.

Jos Juha voisi vaikuttaa, niin hän toivoisi helpotusta kalastusoppaiden lupien saantiin. Oppaiden tulisi olla mahdollista saada viedä vesille nykyisin sallittua kuutta henkilöä suurempia ryhmiä. Tämä on asia, jonka kuulee lähes jokaisen oppaan suusta.

Kuha joka kuukausi

Juhan tuntevat tietävät, että innokkaampaa kalastajaa saa etsiä. Juhalla on ollut jo jonkin aikaa mielenkiintoinen kisa tai paremminkin tavoite, nimittäin saada pyydettyä kuha joka kuukausi avovedestä vapavälinein. Kysyn vierailun lopuksi mitä tälle asialle kuuluu.

– 54 kuukautta on nyt täynnä. Ajattelin jatkaa 60 kuukautta ja jättää asian sen jälkeen nuoremmilla, hymyilee Juha. Ja jatkaa: ”On tää vaan niin hianooo!”

Aiheesta lisää:
https://www.juhahapponen.fi/, Facebook Juha Happonen ja Instagram juhahapponen

Kirjoitus on julkaistu Suomen Kalastuslehdessä 5/2020.