Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Lyhyt, mutta intensiivinen kuoreen kalastuskausi on käynnistynyt Pohjanmaalla

Kuoreen kalastus Pohjanmaalla

Maalahdessa, ruotsinkielisellä rannikko-Pohjanmaalla, on 2010-luvulla elvytetty kuoreen kalastusperinne. Martin ja Dan Talvitie kalastaa muutaman intensiivisen kevätviikon ajan kuoretta parilla erikoissuunnitellulla rysällä. Neliömäiset ja matalat rysät lasketaan rannan läheisyyteen, sillä heti jäiden lähdön jälkeen kuoreet kokoontuvat suuriin parviin jokien suualueille kutemaan.

Suurin osa Talvitien kuoreesta menee vientiin. Alunperin kuoretta vietiin ruokakalaksi Venäjälle, mutta Venäjän pakotteiden käyttöön oton jälkeen, kuoretta on viety sen sijaan Baltiaan, sanoo Martin. Ja hyvään hintaan. Baltiassa kuore on arvostettu ruokakala, samoin kuin Englannissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Myös Suomessa kuore oli aiemmin suosittua ruokakalaa, mutta niin kuore kuin moni muukin meidän vähäarvostetuista kalalajeistamme on ajan saatossa painunut unholaan. – Kuore on hyvä kala, sanoo Martin. Poista pää, paneroi ja paista pannulla. -Kuore muistuttaa silakkaa, mutta kuoreen selkä on leveä ja lihaisampi kuin silakan. Siinä on yksinkertaisesti enemmän syötävää, selventää Martin.

Oletko sinä syönyt kuoretta? Voit lukea lisää kuoreesta ja kuoreen kalastuksesta seuraavasta Fiskeritidskrift -lehdestä, joka ilmestyy 15. toukokuuta.