Uuden avovesikauden korvalla on taas ajankohtaista kerrata, ketkä kalastuslain noudattamista valvoivatkaan. Mikäli asian haluaa tiivistää yhteen lauseeseen, niin valvontaviranomaiset ja kalastuksenvalvojat valvovat kalastusta.
Kun tätä lähdetään avaamaan tarkemmin, viranomaisista kalastuslain noudattamista valvovat poliisi, Rajavartiolaitos, kalataloushallinnon viranomaistehtäviä hoitavat virkamiehet käytännössä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa, Metsähallituksen erätarkastajat ja ne Metsähallituksen virkamiehet, joiden tehtävänä on kalastusasioiden hoitaminen sekä valtakunnan rajalla olevissa vesissä, Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä Tulli. Kalastuksenvalvoja on kelpoisuusvaatimukset täyttävä, kokeen hyväksytysti suorittanut ja kalastuslaissa tarkoitetun valtuutuksen omaava henkilö, joka valvoo kalastusta. Lisäksi kalastuksen valvonnasta Metsähallituksen hallinnassa olevilla valtion vesialueilla säädetään Metsähallituksen erävalvonnasta annetussa laissa.
Kalastuksenvalvojalla ei ole kuitenkaan toimivaltaa valvoa kaupallista kalastusta koskevaa Euroopan unionin yhteistä kalastuspolitiikkaa koskevan unionin lainsäädännön eikä sen toimeenpanemiseksi annetun kansallisen lainsäädännön noudattamista. Tämän toiminnan valvonta on ensisijaisesti kalataloushallinnon viranomaistehtäviä hoitavien elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten virkamiesten alaa, muiden viranomaisten antaessa tarvittaessa virka-apua.
Vaikka osakaskunnan osakkaalla ja osakaskuntaan kuulumattoman vesialueen omistajalla on oikeus tarkastaa, että pyydys on kalastuslaissa säädetyllä tavalla merkitty kalastusoikeuden osoittavalla merkillä, jos sellainen on alueella käytössä, mutta tämä on valvonnan näkökulmasta viimesijaista. Osakaskunnan osakkaalla ja osakaskuntaan kuulumattoman vesialueen omistajalla on oikeus ottaa talteen pyyntiin asetettu pyydys, jota ei ole merkitty kalastusoikeuden osoittavalla merkillä, sekä siinä oleva saalis edellyttäen, että pyydyksen omistajaa ei tavoiteta tai tämä ei kehotuksesta huolimatta poista sitä ja saatavilla ei ole riittävää ja oikea-aikaista apua valvontaviranomaisilta tai kalastuksenvalvojilta. Kaikkien yllä olevien ehtojen tulee siis täyttyä ennen kuin tämä on mahdollista ja laillista.
Tässä yhteydessä on vielä erikseen todettava, että oikeus ja toimivalta tarkastaa pyydysten säännösten ja määräysten mukaisuutta on vain valvontaviranomaisilla ja kalastuksenvalvojilla kalastuslain tarkastusoikeuden kautta. Toisen pyydykseen kajoamisen osalta tulisi huomioida, ettei luvallista kalastusta saa tahallisesti estää tai vaikeuttaa. Tätä ei ole katsottu olevan tarpeen kriminalisoida kalastuslain nojalla, koska rikoslain puolelta löytyy hallinnan loukkauksesta omat sääntönsä. Kysymys on teosta, jossa luvattomasti otetaan haltuun, siirretään tai piilotetaan toisen hallinnassa olevaa irtainta omaisuutta. Pyyntiin asetettu ja merkitty pyydys täyttää olettaman, että se on jonkun hallinnassa. Lisäksi saalista luvattomasti toisen pyydyksestä ottava syyllistyy luvattomaan pyynnin.
Kirjoitus on julkaistu Suomen Kalastuslehdessä 3/2025.
Teksti: Rasmus Åkerblom, Kalatalouden Keskusliitto
Kuva: Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto
Tilaa Suomen Kalastuslehti itsellesi tästä