ARTIKKELI

Lakens lektid är snart här – säsongen pågår in i mars

Isarna har på många håll lagt sig, midvintern är här och laksäsongen håller på att börja. Laken leker under vintermånaderna och fisken håller som bäst på att samlas vid sina fortplantningsområden. De som är ute och fiskar får ta del av kalaset.

I Finland har vi fått njuta av vintrigt väder redan en längre tid. På många håll är isläget gynnsamt för de som vill bege sig ut och fiska lake. Då man rör sig på isen ska man ändå alltid vara försiktig, isläget kan variera mycket från ställe till ställe.

Laken är en fisk som är aktiv och leker under vintern. Laken är en utmärkt matfisk – köttet är smakrikt och fettsnålt. Laken lämpar sig utmärkt till soppor, att stekas eller som ugnsfisk. Även lakens rom är en stor delikatess, som med fördel kan serveras till blinier. Kolla vårt smarriga blinirecept här.

Fisketillstånden i skick!

Att pilka lake är gratis, men alla andra fiskeformer, så som nätfiske eller att använda katsor eller lakryssjor kräver tillstånd av vattenområdets ägare samt den statliga fiskevårdsavgiften om man är 18–64 år.

Fiskevårdsavgiften för ett år kostar 47 euro, för sju dygn 16 euro och för ett dygn 6 euro. Fiskevårdsavgiften kan betalas i nätbutiken eräluvat.fi, med eräluvat -appen, via det avgiftsfria tjänstenumret 020 69 2424, I Forststyrelsens naturum eller i R-kiosken. R-kioskerna uppbär en serviceavgift på 3 euro.

Kom ihåg att lagen om fiske förbjuder krokfiske där avsikten är att få kroken att fasta i fiskens yttre sida. Det gäller med andra ord att byta ut lakkronan till en betesförsedd pilk eller en mormyska. Bästa tiden för pilkfiske är då kvällen börjar skymma och övergå i natt.

Mer information om lake och lakfiske:

Ahven.net Fakta om fisk: https://ahven.net/sv/lake/

Informatör Tapio Gustafsson
Centralförbundet för Fiskerihushållning
tel. 044 4931 457