Made

Made (Lota lota) on yleinen kala kaikkialla Suomessa. Tummankirjavaa ja kiemurtelevaa madetta ei juuri voi sekoittaa mihinkään muuhun lajiin. Se on ainut makeassa vedessä elävä turskakalalaji. Mateen leuan alta löytyy turskan tapaan viiksisäie.

Made on pohjalla elävä petokala, joka tavallisesti kasvaa noin kilon painoiseksi, mutta suurimmat yksilöt lähentelevät 10 kilon painoa. Mateen pituus vaihtelee normaalisti 30-50 sentimetrin välillä.

Mateen kutu ja kasvu

Made asustaa kesäisin pohjan läheisissä vesissä, usein syvänteissä, joissa vesi on viileää ja lämpötila lähes sama kuin talviaikanakin. Talvella mateet siirtyvät rantojen läheisiin mataliin vesiin kutemaan. Kutu tapahtuu tammi-maaliskuussa. Kudussa mateet kerääntyvät suurin joukoin vesistöjen matalille sora- ja kivipohjille. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma ja se saa myös kalastajat liikkeelle.

Mateen kalastus

Mateen kalastus painottuu talveen, koska se ei juuri käy pyydyksiin kesäaikaan. Made on vähärasvaista ja erittäin herkullista, joten sitä kannattaa pyytää muun muassa madekeittoon, uunimateeksi tai paistoon. Mateenmäti ja blinit kuuluvat herkkusuiden talven iltamenuun. Myös mateen maksa ja maiti ovat herkullisia ja korkealaatuista ravintoa. 

Mateen pilkintä on suosittu kalastusmuoto, mutta madetta voi myös pyytää verkoilla ja katiskoilla. Kaupalliset kalastajat pyytävät myös madetta rysillä. 

Mateen käsittelyvinkkejä

Mateen pinta on niljakas, liman peitossa ja nahka sitkeää. Made voidaan nylkeä tai pintalima poistaa kaapimalla. Menetelmän valinta on makukysymys. Kun made nyljetään menetetään nahkassa olevia makuja. Nyljetty kala hajoaa kypsennettäessä helpommin. Pintalima poistetaan kaapimalla veitsellä. Lima irtoaa helpommin, jos kalaa hangataan ensin suolalla tai kastetaan etikkaliuokseen. Mikäli made valmistetaan välittömästi ruoaksi, se voidaan kastaa tai huuhtoa kuumavesihanan suihkussa, jolloin liman irtoaminen helpottuu. 

Mateen levinneisyys

Madetta esiintyy koko Suomessa Lapin tunturivesiä myöten. Viihtyäkseen made tarvitsee syvää, kylmää ja hapekasta vettä.

Made ruokakalana

Made on keskitalven suurin kalaherkku. Alkuvuodesta lehtien ruokapalstat täyttyvät madekeittojen ja mateen mädistä valmistettujen blinien ohjeista. Myös mateen maksa on monien mielestä herkkua. 

Made on vähäruotoista, monipuolista, helposti sulavaa ja maittavaa ravintoa. 

Made

Suomen suurin made painoi 8,05 kiloa ja se pyydettiin verkoilla Iisalmen Haapajärveltä vuonna 2018. Katso kaikki ennätyskalat

Mateen pyyntimuodot: pilkintä, katiska, verkot ja rysät