Search
Close this search box.

Siika

Siika (Coregonus lavaretus) on kirkkaan hopeankylkinen lohikala. Siika on Pohjanmaan, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntakala.  

Siian suu on pienikokoinen ja yläleuka on alaleukaa pidempi, toisin kuin sen lähisukulaisella muikulla. Siiasta tavataan elinkierroltaan, ruumiinrakenteeltaan ja ravintokäytökseltään poikkeavia muotoja. Siikamuotojen erottelussa käytetään perustana etummaisten kiduskaarien siivilähampaiden lukumäärää. 

Siikamuotojen koko vaihtelee alle kilon painavista karisiioista jopa 7-8 kilon painoisiin vaellussiikoihin!

 

Siian kutu ja kasvu

Siian kutu tapahtuu syksyllä karikoilla tai joen virtapaikoissa siikamuodosta riippuen.

Siian poikaset syövät aluksi eläinplanktonia eli vedessä uivia äyriäisiin kuuluvia vesikirppuja ja hankajalkaisia. Sittemmin muodot, joiden siivilähampaisto on harva, siirtyvät syömään pohjaeläimiä, mutta tiheäsiiviläiset syövät isoinakin planktonravintoa.

 Muiden lohikalojen tapaan siika suosii viileitä, hapekkaita ja puhtaita vesiä. 

Siian kalastus

Siika on kalataloudellisesti erittäin tärkeä kala. Siika on rannikkokalastuksessa arvoltaan toiseksi tärkein saalislaji ahvenen jälkeen ja sisävesien neljänneksi arvokkain laji.  Vuonna 2020 vapaa-ajan kalastajien siikasaaliit olivat 1,6 miljoonaa kiloa ja kaupallisten kalastajien saalis noin 0,6 miljoonaa kiloa.

Siikaa pyydetään monenlaisilla pyydyksillä, mutta verkkopyynti lienee yleisintä. Kaupalliset kalastajat pyytävät siikaa rysillä. Laji ottaa myös pilkkiin ja perhoon. Vapaa-ajankalastajat nauttivat keväisin heti jäiden lähdettyä myös rannikon keväisestä siianonginnasta, josta on tullut suosittu kalastusmuoto.

Siian levinneisyys

Siikaa esiintyy koko maassa sisävesissä ja rannikkoalueella. Siikaa on istutettu moniin vesistöihin, joissa se ei ole aiemmin luontaisesti esiintynyt.

Siika ruokakalana

Siika on herkullinen ruokakala. Erityisen maistuvaa siika on graavattuna tai lämmin- ja kylmäsavustettuna. Siika on erinomaista myös monilla muilla tavoin valmistettuna. 

Kala on herkkä pilaantumaan, joten sen käsittelyssä ja säilytyksessä on oltava erittäin huolellinen. Myös siian mäti on erittäin haluttua ja arvokasta herkkua!

Sikmetespö och en sik

Suomen suurin siika painoi 7,08 kiloa ja se pyydettiin soutu-uistelemalla Nummi-Pusulan Syväjärveltä vuonna 2000. Katso kaikki ennätyskalat

Siian pyyntimuodot: onginta, perhokalastus, verkkokalastus, kaupallisessa kalastuksessa myös rysäkalastus