Search
Close this search box.

ARTIKKELI

En renare skärgård med hjälp av städtalkon 2022

Ihmisen kädessä on meren rannalta kerättyä muoviroskaa.

Under de senaste två åren har använda munskydd blivit en allt vanligare syn i stadsbilden och längs vägrenar på landsbygden. Med hjälp av fåglar förflyttas dessa ut till obebodda holmar i Österbottens skärgård.

Österbottens Fiskarförbund, Finlandssvenska Marthaförbundet, Håll skärgården ren r.f. och Ostrobotnia Australis r.f. uppmuntrar nu allmänheten att plocka skräp ur skärgården och organisera Snyggbeach-talkon

– Under våren 2021 jobbade jag med ett fågelprojekt på Valsörarna. Till min stora överraskning hittade jag inte bara uppspydda plastpåsar, utan också munskydd i fåglarnas spybollar intill gråtrutarnas bon. Det här betyder sannolikt att fåglarna sökt föda i städerna, ätit skräp istället för mat och sedan spytt ut det intill sina bon så som trutar brukar göra med osmältbar föda, berättar Niclas Fritzén, chef för Valsörarnas biologiska station

Nu uppmuntrar aktörerna allmänheten att plocka skräp och hålla det rent när de rör sig i skärgården, men att givetvis undvika fåglars häckningsplatser. Idén för kampanjen kom från en medlem av en av fiskarförbundets medlemsorganisationer och därför kontaktade Österbottens fiskarförbund de andra organisationerna. 

Som en del av kampanjen arrangeras några städtalkon på Valsörarna och Öuran i Larsmo. Kontakta oss gärna om ni vill ordna ett städtalko, Marthaförbundets Östersjön 2.0-projekt donerar en sopsorteringskasse som tack för alla som organiserar egna SnyggBeach- talkon. 

Även statsrådets kansli uppmuntrar allmänheten till att organisera städtalkon i år, särskilt vid strander, som en gåva till Åland som firar hundra år av självstyrelse. 

Ordna Snygg Beach-talkon med oss – video:  https://www.youtube.com/watch?v=OArsbwOZICE

Tilläggsinformation:

Nicklas Fritzén, Valsörarnas biologiska station, 050 322 2347 

Pinja Harjunpää, Pidä Saaristo Siistinä, 040 128 6512

Noora Löfström, koordinator Åland100, Statsrådets kansli, 050 477 3302

Roosa Mikkola, Marthaförbundet, 044 740 3144  

Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund 050 527 2314