ARTIKKELI

Full fart under isen – laken har börjat leka

Kalastajan pyydystämiä mateita lumisellä jäällä.

Snön täcker Finland och naturen har lagt sig till ro. Under isen är det ändå full fart, lakhanarna har börjat röra sig mot sina fortplantningsområden. Honorna dyker upp några dagar senare och det är dags för lek. De som är ute och fiskar får ta del av kalaset.

Den varma förvintern har försvårat lakfisket, berättar Tapio Gustafsson från Centralförbundet för Fiskerihushållning. I södra och mellersta Finland har isarna varit förrädiskt svaga, men förhoppningsvis underlättar de kommande köldknäpparna läget.

Laken fiskas främst på vintern, för på sommaren simmar den just inte alls in i bragderna. Laken är en mager och välsmakande fisk som man kan äta i soppor, som ugnsfisk eller steka. Lakrom och blinier hör till läckergommarnas kvällsmeny.

Man får pilka lake gratis. Andra lakfiskemetoder kräver vattenägarens tillstånd samt den statliga fiskevårdsavgiften om man är 18–64 år. Fiskevårdsavgiften kan betalas i nätbutiken eräluvat.fi, via det avgiftsfria tjänstenumret 020 69 2424 eller i R-kiosken. Fiskevårdsavgiften för ett år kostar 45 euro, för sju dygn 15 euro och för ett dygn 6 euro. R-kioskerna uppbär därtill en serviceavgift på 3 euro.

Kom ihåg att lagen om fiske förbjuder krokfiske där avsikten är att få kroken att fasta i fiskens yttre sida. Det gäller med andra ord att byta ut lakkronan till en betesförsedd pilk eller en mormyska. Bästa tiden för pilkfiske är då kvällen börjar skymma och övergå i natt.

Om man inte känner sig lockad av en vintrig fisketur, kan man fiska upp laken från butiken. Även om den dåliga isvintern har försvårat fisket i södra och mellersta Finland, finns det redan lake i butikerna.

Mer information om lake och lakfiske:
Informatör Tapio Gustafsson
Centralförbundet för Fiskerihushållning
tel. 044 2866 701