Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Österbottens Fiskarförbund lanserar kampanj ”Fiskare sökes”

Österbottens Fiskarförbund inleder nu kampanjen “Fiskare sökes” där målsättningen är att skapa en framtidsbild av yrket som fiskare, skapa en ökad förståelse för fiskenäringen i samhället och också förmedla en fiskares vardag just nu. Kampanjen genomförs i samarbete med kommunikationsbyrån Bertills & Jung och pågår till sista juli 2021. Projektet har fått finansiering från Europeiska havs- och fiskerifonden via Kustaktionsgruppen i Österbotten.

– Jag är glad över att vi har fått projektstöd för att kunna förverkliga en kampanj där vi förutom de utmaningar vi har just nu kan jobba med en framtidsbild av yrket som fiskare, säger verksamhetsledaren för Österbottens Fiskarförbund Marina Nyqvist. Vi vill ta fram en fräsch och nytänkande bild av näringen via våra egna yrkesfiskare och helt enkelt skapa ökad förståelse för näringen i samhället.

Många primärnäringar har haft det utmanande de senaste åren – generationsväxlingen är inte självklar, nyrekryteringen är liten och verksamhetsförutsättningarna förändras de också. För yrkesfisket har verksamheten försvårats under de senaste 20 åren på grund av de växande populationerna av skarv och säl.

– Fisket är en affärsverksamhet som man skall kunna leva av, speciellt med tanke på att efterfrågan är stark, säger Nyqvist. Via kampanjen kan alla få ta del av hur yrket kan se ut i vardagen samt även här förväntningar inför framtiden.

I kampanjen lyfts yrkesfiskare fram i Österbottens Fiskarförbunds sociala medier – en yrkesfiskare per månad presenteras. Samtidigt lanseras en egen podcast för projektet och återkommande livesändningar. I den första livesändningen 12.12 deltar bland annat riksdagsledamot Anders Norrback och Österbottens landskapsdirektör Kaj Suomela.

Kasköfiskare Anders Granfors berättar om trålfiskarens arbete och vardag i podcastens första avsnitt.

För mera information:
Marina Nyqvist, verksamhetsledare marina.nyqvist@fishpoint.net, tel: 050 527 2314

Österbottens Fiskarförbund är en rådgivnings- och utvecklingsorganisation inom fiskerinäringen som representerar sammanlagt 52 delägarlag, 35 fiskargillen och fyra fiskeriområden. I delägarlagen finns det drygt 30 000 delägare och i fiskargillena cirka 2 000 medlemmar.