Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Skolbarnen i Helsingfors drar ut och fiskar

Den Nationella fiskedagen firas vid Gammelstadsforsen den 26 augusti. Det populära evenemanget samlar 400 skolbarn och lärare från Helsingfors vid en av Finlands bästa fiskeplatser. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä är på plats på eftermiddagen.

På grund av coronaepidemin flyttades evenemanget från maj till augusti. Det var länge osäkert om vi kunde ordna evenemanget, men vi är glada att nu meddela att dagen kan hållas och skoleleverna får komma och uppleva fiskets glädje, berättar evenemangskoordinator Tapio Gustafsson från Centralförbundet för Fiskerihushållning.

Vid Gammelstadsforsen rör sig barnen klassvis och får lära sig känna igen inhemska fiskar, smaka på strömmingsbiffar, lära sig om flugfiske, sjösäkerhet och hur man hanterar fisk, samt naturligtvis själv pröva på fiske.

Den mest efterlängtade programpunkten är naturligtvis själva fisket. För många barn är det här första gången då de håller i ett fiskespö, konstaterar Tapio Gustafsson.

Media är välkommen och följa med den Nationella fiskedagens glada fiskeupplevelser vid Gammelstadsforsen onsdag den 26.8. klockan 9–15.

För Nationella fiskedagens arrangemang i Helsingfors svarar Centralförbundet för Fiskerihushållning tillsammans med Helsingfors stads Kultur och fritid (Idrottsservice), Helsingfors Sjöräddningsförening. Yrkesinstitutet Livias fiske- och miljöstuderande från Pargas metar med barnen. Jord- och skogsbruksministeriet finansierar dagen ur fiskevårdsavgiftsmedlen.

Tilläggsuppgifter om den Nationella fiskedagen och evenemanget i Helsingfors:
Informatör Tapio Gustafsson
Centralförbundet för Fiskerihushållning
tel (09) 6844 5914