Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Fisket övervakas intensifierat – kom ihåg att hålla med dig kvittot på fiskevårdsavgiften!

Kom ihåg att hålla med dig kvittot över att du har betalat fiskevårdsavgiften när du är ute och fiskar, för fisket övervakas nu intensifierat. Den intensifierade fiskeövervakningen koncentreras till övervakning av fiske av hotade fiskarter, men samtidigt granskas också fisketillstånden.

På internetadressen eräluvat.fi kan man behändigt betala fiskevårdsavgiften oberoende av när på dygnet fiskelusten faller på. Fiskevårdsavgiften kan också betalas i R-kioskerna runt om i landet.  När man är ute och fiskar måste man ha med sig sitt kvitto över betald fiskevårdsavgift och visa upp det om fiskeövervakaren, polisen, Forststyrelsens vilt- och fiskeövervakare eller Gränsbevakningsväsendets tjänsteman ber om det.

Förbundschef Risto Vesa på Centralförbundet för Fiskerihushållning ger tips på hur man kommer ihåg sitt kvitto. ”Ta med din telefon ett foto på kvittot eller fiskekortet som du fick med tidningen Fena. Då följer kvittot med överallt där du har telefonen med dig. Alternativt kan du kopiera upp flera kopior av kvittot eller fiskekortet och laminera dem så att de blir väderbeständiga. Kopiorna kan du sedan placera ut på strategiska ställen, som i plånboken, båten och fiskebacken. Däremot lönar det sig inte att laminera kvittot man får från R-kiosken, för kvittot är utskrivet med värmeskrivare och förstörs av laminerarens värme.”

Att glömma kvittot hemma kan leda till en del extra besvär. Fiskeövervakaren kan nämligen skicka en kvittolös fiskare till polisstationen för att visa upp sitt kvitto inom en vecka från granskningen. Om fiskaren inte alls har betalt sin fiskevårdsavgift, skriver polisen ut en ordningsbot på 100 euro, berättar Risto Vesa på Centralförbundet för Fiskerihushållning.

Den intensifierade fiskeövervakningen finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet och förverkligas av Centralförbundet för Fiskerihushållning och dess medlemsförbund under år 2019.

Tilläggsuppgifter ges av:
Centralförbundet för Fiskerihushållning, förbundschef Risto Vesa, tel. 0400 507 832
Centralförbundet för Fiskerihushållning, jurist Jenny Fredrikson, tel. 0400 234 780