Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Strömmingarna intar Helsingfors – strömmingsmarknaden börjar på söndag

Strömming och vassbuk är traditionell närmat som på strömmingsmarknaden säljs direkt från fiskare till konsument. Strömmingsmarknaden är marknadsplats för hälsosam, smaklig och för hand tillredd närmat.

Fiskarnas båtar och försäljningsstånd fyller igen Helsingfors salutorg. Strömmingsmarknaden, som ordnats sedan år 1743 inleds på söndag morgon den 7.10 och avslutas därpå följande lördag, den 13.10. Till marknaden har 30 fiskare anmält sig, varav 15 är på plats med egen båt. Under öppningsdagen koras vinnarna i tävlingen Årets kryddfisk och Årets strömmingsöverraskning. De prisbelönta produkterna säljs vanligtvis snabbt slut.

Ren miljögärning

I början på 1980-talet åt finländarna ännu 30 miljoner kilo strömming per år. Den nuvarande konsumtionen är bara en tiondel av det, 3,5–4 miljoner kilo. – Det är hög tid att vi bryter den här trenden och börjar använda mer hälsosam närfisk, säger verksamhetsledare Vesa Karttunen på Centralförbundet för Fiskerihushållning. – Senaste forskningsresultat visar att halterna av dioxin och PCB-föreningar i strömming har halverats under 2000-talet och de ligger nu klart under EU:s gränsvärden.

Att äta strömming är också en verklig miljögärning, för med fiskfångsterna tas det upp en stor mängd näringsämnen från havet, fortsätter Karttunen. Med strömmings- och vassbuksfångsterna avlägsnas årligen hundratals ton fosfor från havet.

Du hittar oss i programtältet

Centralförbundet för Fiskerihushållning är med på marknaden i det stora programtältet på Kejsargrundskajen. I tältet kan man bland annat bekanta sig med inhemska fiskar i akvarium och få svar på frågor om fiskar och fiske. Hela Strömmingsmarknadens program hittar du på nätet på https://stadinsilakkamarkkinat.fi/se

Tilläggsuppgifter från oss på Centralförbundet för Fiskerihushållning: 
informatör Tapio Gustafsson, tel 09 6844 5914
jurist Jenny Fredrikson, tel 0400 234 780 (på plats på söndag)
iktyonom Niina Tuuri, tel 040 5553 753 (på plats på söndag)