Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Skolbarnen i Helsingfors drar ut och fiskar

Valtakunnallinen kalastuspäivä

Den Nationella fiskedagen firas vid Gammelstadsforsen den 16 maj. Evenemanget som blivit populärare år för år samlar nästan 400 skolbarn och lärare från Helsingfors vid en av Finlands bästa fiskeplatser. Bland barnen finns erfarna fiskare, men för största delen är det här deras första fiskeupplevelse.

Fiskeevenemanget i Helsingfors är ett av 60 evenemang som ordnas runt om i Finland. Vid Gammelstadsforsen får barnen lära sig känna igen inhemska fiskarter, smaka på strömmingsbiffar, träffa flugfiskare, lära sig om sjösäkerhet, lära sig hantera fisk och själv prova på fiske.

Den mest efterlängtade programpunkten är naturligtvis själva fisket. För många stadsbarn är det här första gången då de håller i ett fiskespö, konstaterar informatör Tapio Gustafsson från Centralförbundet för Fiskerihushållning.

Media är välkommen och följa med den Nationella fiskedagens glada fiskeupplevelser vid Gammelstadsforsen onsdag den 16.5. klockan 9–15.

För Nationella fiskedagens arrangemang i Helsingfors svarar Centralförbundet för Fiskerihushållning tillsammans med Helsingfors stads Kultur och fritid (Friluftstjänster) samt Helsingfors Sjöräddningsförening. Jord- och skogsbruksministeriet finansierar dagen ur fiskevårdsavgiftsmedlen.

Tilläggsuppgifter om den Nationella fiskedagen och evenemanget i Helsingfors: 
Informatör Tapio Gustafsson, Centralförbundet för Fiskerihushållning, tel (09) 6844 5914