Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Ät strömming! – Helsingfors strömmingsmarknad börjar söndagen den 4.10. Helsingfors

På strömmingsmarknaden säljs fisk från morgon till kväll.

Helsingfors strömmingsmarknad ordnas traditionsenligt på Salutorget i Helsingfors den 4–10 oktober. Nästan 30 fiskare från kommer till stan för att sälja sina fiskprodukter.  

Helsingfors strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta evenemang och har ordnats sedan 1743. Under åren har marknaden utvecklats till en viktig del av höstens program i stan.

Inhemsk fisk är ett klimatvänligt och hälsosamt alternativ. Fiskens koldioxidavtryck är mindre än köttets och att äta naturfisk är en miljögärning också ur vattenkvalitetssynvinkel, för fisket tar upp kväve och fosfor ur vattnet. I synnerhet närfiskad mindre fisk, så som strömming och vassbuk, har en verkligt liten miljöpåverkan. Konsumtionen av strömming har ändå minskat kraftigt i Finland. I början på 1980-talet åt finländarna ännu 30 miljoner kilo strömming per år. Den nuvarande konsumtionen är bara en tiondel av det, 3,5–4 miljoner kilo. Det är nu dags att bryta den negativa trenden och börjar använda mer hälsosam närfisk!

På grund av coronavirusläget ordnas inget invigningsprogram eller kompletterande program på Strömmingsmarknaden och därför deltar vi från Centralförbundet för Fiskerihushållning inte i marknaden i år. Förhoppningsvis träffas vi igen nästa år!

Du kan läsa mer om strömmingsmarknaden på evenemangarrangörens sida.