Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Kort men intensiv norsfiskesäsong har kört igång i Österbotten

Kuoreen kalastus Pohjanmaalla

I Malax, i svenska kust-Österbotten, har man under 2010-talet återupplivat norsfisketraditionen. Martin och Dan Talvitie fiskar under några intensiva vårveckor nors med några specialdesignade ryssjor. Det är fråga om kvadratiska, låga ryssjor som placeras ut på grunt vatten. Strax efter islossningen samlar sig norsen nämligen i stora stim till älv- och åmynningar samt grund för att leka.

Största delen av Talvities nors går på export. Ursprungligen exporterades den som matfisk till Ryssland, efter införandet av de ryska sanktionerna går fisken som matfisk till Baltikum istället, säger Martin. Och till ett helt bra pris. I Baltikum är norsen en uppskattad matfisk, liksom de facto på sina håll i England, Tyskland och USA också.

Även i Finland var norsen tidigare en populär matfisk, men den har liksom många andra av våra underutnyttjade fiskarter med tiden fallit i glömska. – Norsen är en god fisk säger Martin. Huvudet bort, sedan panering och i stekpannan. – Norsen påminner om strömming, men den är köttigare. Norsen är bred över ryggen och har en spinkig ryggrad, förklarar Martin, det finns helt enkelt mer att äta på den.

Hur är det med dig, har du ätit nors? Du kan läsa mer om nors- och norsfiske i nästa nummer av Fiskeritidskrift som utkommer den 15 maj.