Ahven

Ahven (Perca fluviatilis) on Suomen tunnetuin ja yleisin kalalaji. Ahven on myös Suomen kansalliskala. Ahvenen tunnistaa tummista pystyjuovista kyljillä sekä punertavista vatsaevästä, peräevästä sekä pyrstöstä. Ahvenen sukulaiskaloja ovat kuha ja kiiski. Ahvenen yleisyyteen ovat vaikuttaneet sen väljät ympäristövaatimukset, tehokas lisääntyminen ja joustava ravinnonkäyttö. Nuorena ahven käyttää ravinnokseen selkärangattomia, mutta siirtyy pian kalaravintoon. Isot ahvenet herkuttelevat nuorilla silakoilla ja muikuilla. Ahven voi saavuttaa 3 kg painon ja 50 cm pituuden, mutta tavallisimmin paino on alle 0,5 kg ja pituus noin 15 – 35 senttimetriseksi.

Ahvenen kutu ja kasvu

Ahvenet tulevat kutukypsiksi 3-6 -vuotiaina, koiraat pari vuotta naaraita aikaisemmin. Kutu alkaa maan eteläosassa toukokuun alkupuolella ja pohjoisessa vasta toukokuun lopulla.Poikaset kuoriutuvat 2-3 viikon kuluttua kudusta ja ovat silloin 6-7 millimetrin pituisia. Jos kaikki käy hyvin ja ravintoa on poikasille riittävästi, niin ensimmäisenä syksynä pituus on lisääntynyt kymmenkertaiseksi eli 6-7 senttimetriin. 3-vuotiaat ahvenet ovat kooltaan noin 11-13 senttimetriä, 9-vuotiaat jo 22-24 senttimetriä. Kilon painoisen ahvenen iäksi voidaan arvioida noin 15-18 vuotta, eli ahven on varsin hidaskasvuinen. 

Ahvenen kalastus

Määrältään ja arvoltaan ahven on kalansaalistilastojemme tärkeimpiä lajeja. Kala on vapaa-ajan kalastajien suosiossa ja monen kalastajan ensimmäisiä saaliita. Paras pyyntiaika on syksyllä ja talvella. Tavallisimmat pyyntitavat ovat onki, virveli, verkko ja katiska.

.Vuonna 2020 vapaa-ajan kalastajien ahvensaaliit olivat 11,4 miljoonaa kiloa ja kaupallisten kalastajien saalis vajaa miljoona kiloa.

Ahven ruokakalana

Ahven on erittäin maukas kala. Jos se olisi meillä harvinaisempi, niin sitä varmasti pidettäisiin suuremmassa arvossa kuin nyt on asian laita. Keski-Euroopassa eräissä ravintoloissa ahvenfileet ovat erityisherkkua, jota käydään kauempaakin nauttimassa. Sveitsin ravintoloiden ruokalistoilta saattaa löytyä ruokalaji ”Eglifilets…”, joka tarkoittaa juuri ahvenfileitä.

Ahven on piikkinen kala ja siitä on saattanut syntyä ihmisille käsitys, että ahvenet, varsinkin pienet ovat myös ruotoisia. Ruokailijan kannalta haitallisia lihasruotoja ahvenessa on kuitenkin varsin vähän, fileen etupäässä kylki- ja selkälihaksen välissä tosin on ruotorivi, mutta nekin isoja ahvenia lukuun ottamatta ovat niin pieniä, ettei niitä syödessä edes huomaa. 

Ahvenen levinneisyys

Ahven on yleinen kala. Sitä tavataan lähes kaikenlaisista vesistä Itämeren murtovedestä aina Järvi-Suomen tummiin metsälampiin saakka. Levinneisyys kattaa siis lähes koko maan. Pohjoisin käsivarsi on ainut alue, jossa ahventa ei esiinny. 

Ahvenen valmistus ruoaksi

Saitko ahvenen narrattua? Ahvenesta valmistaa helposti monenlaista ruokaa muun muassa paistettuja ahvenia, uuniahventa, ahvenkukkoa, ahvenfileitä viinikastikkeessa tai vaikkapa ahven-vihannespannun. 

Katso oheiselta videolta kalamestari Kari Nybergin vinkit ja niksit ahvenen käsittelyyn. Näillä ohjeilla opit nylkemään ahvenen ja fileoimaan näppärästi saalisahvenesi!

Muista hyödyntää myös perkeet! Perkeet sisältävät runsaasti arvokkaita maku- ja ravintoaineita. Lisää veteen sipulia ja pippuria ja keitä perkeistä herkullinen kalaliemi.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Suomen suurin ahven painoi 2,87 kiloa ja se pyydettiin virvelillä Ahvenanmaalta vuonna 2010. Katso kaikki ennätyskalat

Ahvenen pyyntimuodot: pilkintä, virvelöinti, onkiminen, perhokalastus, pyydyskalastus