Search
Close this search box.

Osakaskunnat

Suomen vesialueet voidaan omistussuhteiden perusteella jakaa kolmeen ryhmään: yleiset vesialueet, jotka kuuluvat valtiolle, yhteiset vesialueet, joita hallinnoi osakaskunnat ja yksityiset vesialueet.

Yhteinen vesialue on kahdelle tai useammalle kiinteistölle yhteisesti kuuluva vesialue. Osakaskuntaan kuuluvat ne kiinteistöjen omistajat, joilla on osuus yhteiseen vesialueeseen. Osakaskunnan osakkaaksi pääsee saamalla omistukseensa kiinteistön, jolla on osuus yhteiseen vesialueeseen. Tilalla voi myös olla osuus useampaan yhteiseen vesialueeseen. Osuudet yhteisiin ilmenevät Maanmittauslaitoksesta saatavasta kiinteistörekisteriotteesta.

Suomessa on yli 20 000 osakaskuntaa. Osakaskunta voi olla järjestäytynyt, jolloin osakaskunnalla on säännöt ja pidetään sääntöjen mukaisia kokouksia, tai järjestäytymätön, jolloin kokoonnutaan tarpeen mukaan kenen tahansa osakkaan kutsumana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) hoitaa yhteisaluelain mukaisten osakaskuntien sääntöjen vahvistamisen kaikkien aluehallintovirastojen alueella. Hakemus toimitetaan kirjaamoon (PL 5, 13035  AVI). Osakaskuntien sääntöjen vahvistamista koskevan asian käsittelystä peritään 130 euron suoritemaksu.

Osakaskunnalle on olemassa mallisäännöt, jotka auttavat alkuun sääntöjen laatimisessa. Sääntöuudistus on hyvä syy olla myös suoraan yhteydessä joko meihin tai paikalliseen kalatalouskeskukseen tai kalastajaliittoon tarkempien neuvojen saamiseksi.

Vesialueilla toimivien osakaskuntien toiminnan edistäminen on Kalatalouden Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen keskeisiä tehtäviä.

Osakaskunta ja kalatalousalue

Osakaskunnalla on äänioikeus kalatalousalueen kokouksessa, jos osakaskunta ja sen vesialue on vähintään 50 hehtaarin kokoinen. Osakaskunnan äänioikeutta käyttävä henkilö tarvitsee kirjallisen valtakirjan tai pöytäkirjanotteen, josta ilmenee edustajan nimi ja edustettava vesialue kiinteistörekisteritunnuksineen, jonka avulla alue on löydettävissä kiinteistörekisteristä.

Vesienomistajien äänimäärä kalatalousalueen kokouksessa on porrastettu niin, että alle 500 hehtaarin vesialue oikeuttaa yhteen ääneen, 500 – 1000 hehtaaria antaa kaksi ääntä ja yli 1000 hehtaaria kolme ääntä. Vaikka äänimäärä onkin porrastettu, äänimäärää käyttää aina yksi edustaja.

Osakaskunnan yhteystietojen päivittäminen

Osakaskunnan on ilmoitettava Aluehallintovirastoon ja Maanmittauslaitokselle tiedot hoitokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tai toimitsijan ja hänen varamiehen nimestä ja heidän osoitteistaan. Ilmoitus Maanmittauslaitokselle tehdään sähköisen lomakkeen kautta.

Vuoden 2022 alusta lukien on myös aluehallintoviraston nettisivuilta löytynyt lomake osakaskuntien yhteystietojen ilmoittamista varten. Osakaskuntien yhteystietojen ilmoittaminen aluehallintovirastolle perustuu yhteisaluelain 33 §:ään.

Aluehallintoviraston yhteystiedot sekä lisätietoja osakaskuntien sääntöjen vahvistamista löytyy AVI:n nettisivuilta.

Vesialueen omistajan on ilmoitettava kalatalousalueelle kalastuslain 84 § mukaiset tiedot.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Oletko vesienomistaja? – vastaa omistajakorvauksia koskevaan kyselyymme!

Kalatalouden Keskusliitto selvittää vuoden 2023 aikana maksettujen vesialueen omistajakorvausten käyttöä eri tarkoituksiin. Toivomme mahdollisimman monen osakaskunnan edustajan ja yksityisen vesialueen omistajan vastaavan kyselyyn, jotta saamme korvausten käytöstä ajan tasalla olevaa tutkittua tietoa. Kyselyn tulokset raportoidaan maa- ja metsätalousministeriölle sekä julkaistaan keskusliiton tiedotuskanavilla. Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisistä vastauksista luovuteta tietoja eteenpäin.